Vysokou hladinu cukru snížíte tím, že si dáte tuto sladkost hodinu po probuzení. Vědci objevili paradox

Ukazuje se, že čokoláda působí na náš organismus různým způsobem, a to podle toho, v jakou denní dobu si ji dopřejete. Nová studie teď přišla s překvapivým zjištěním o tom, že každodenní konzumace čokolády může snižovat cukr v krvi. Není to ale tak jednoduché. Je třeba pravidelnosti a navíc dodržovat určitý čas a malé množství této sladkosti.

Kladný efekt čokolády po ránu

Pokud si dopřejete malé množství čokolády po ránu, může to vést ke snížení hladiny krevního cukru v průběhu dne. Vědci rovněž konstatovali, že to potlačí hlad a chuť na další sladké v průběhu celého dne. Výsledky studie byly publikovány v časopise FASEB, který se zabývá experimentální biologií.

Vědci zkoušeli podávat čokoládu také večer. Zde však nezjistili žádný efekt na hladinu cukru v krvi. Naopak ale došli k závěru, že čokoláda ovlivňuje také spánek, a to jeho pravidelnost. Naopak ranní mlsání tento účinek nevyprodukovalo, avšak účastníci studie konstatovali, že měli větší tendenci si v průběhu dne dopřávat odpočinek.

Výzkumníci uvádějí, že zřejmě nalezli dosud málo probádanou sféru diet. Možná totiž není tak důležité, co jíme, ale především kdy to jíme. Volba určité potraviny v nesprávný čas může vést k přibírání, ale také nekvalitnímu spánku. Naopak, když si to samé jídlo dopřejete jindy, může pro vás být prospěšné.

Foto: Shutterstock

Snižuje i krevní tlak

Pravdou ale je, že nejde o první výzkum, který by se zabýval efektem čokolády na hladinu krevního cukru. V roce 2017 byla publikována práce, která se zaměřila na to, jak čokoláda pomáhá se zpracováním cukru v krvi. Zjistilo se, že v čokoládě obsažený kávový antioxidant skutečně zvyšuje citlivost těla na inzulin a v důsledku toho byli lidé s cukrovkou schopni produkovat více tohoto hormonu, který jim schází a musí si ho uměle doplňovat.

Kakaové body se ukazují být velmi prospěšnou látkou, která má mimo jiné protizánětlivé účinky a může také snížit krevní tlak. Je však třeba říct, že za tímto účelem musíme konzumovat pouze vysokoprocentní hořkou čokoládu, nikoliv nejrůznější mléčné a bílé čokolády plné ztužených tuků.

Foto: Shutterstock, zdroj: Faseb, Express

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments