Čas od času se stane, že v obchodech přestane být dostupné droždí. Výpadek se sice obvykle podaří znovu vyrovnat, ale přesto jde o nepříjemnost, se kterou je však možné se poměrně jednoduše vyrovnat. Ostatně, vlastní droždí si můžete doma vyrábět i tak.
Prospěšné kvasnice
Droždí obsahuje kvasinky Saccharomyces cerevisiae, jejichž obdobu najdete také v pivovarnických kvasnicích, případně ve víně ve chvíli, kdy dochází k přeměně hroznového cukru na alkohol.
Kvasnice jsou velmi zdravé. Podporují celkovou imunitu, příznivě účinkují na psychické problémy, jako je únava, nespavost nebo deprese. Mají také protizánětlivé účinky a přispívají k regeneraci těla. Představují účinné pomocníky při kožních problémech včetně svědivé a suché pokožky. Mohou také odstranit problémy s trávením a zlepší vylučování.
Jak si vyrobit droždí doma
Co budete potřebovat
- 500 gramů brambor
- 60 gramů cukru
- 2 polévkové lžíce piva
Postup přípravy
Uvařte brambory ve slupce do měkka. Následně je oloupejte, protlačte a přidejte vodu, aby vznikla hustá kaše. Vezměte cukr, ze kterého si uvařte sirup tak, že jej s trochou vody povaříte na mírném plameni do tekutého stavu. Sirup přimíchejte k bramborám a nechte vykynout na teplém místě. Během kynutí přidejte pivo a promíchejte. Nechte kynout po celou noci. Domácí kvasnice jsou na světě.
Zdravější varianta droždí – kvásek
Péct můžete i bez droždí. Kvasnice spolehlivě nahradí kvásek, který je dokonce ještě zdravější. I když příprava potrvá několik dní, vyplatí se.
Do skleněné sklenice dejte 50 g mouky a přidejte 50 ml teplé vody. Vznikne vám husté tekuté těstíčko. Pohár přikryjte potravinovou fólií a nechte tak při pokojové teplotě až do druhého dne. Potom těsto promíchejte a ovoňte. Měli byste ucítit mírně nakyslou vůni. Přidejte 2 lžíce žitné mouky a teplou vodu podle konzistence těsta. Opět promíchejte a nechte odležet do dalšího dne. Vidíte malé bublinky v těstíčku? Tak to je v pořádku. Promíchejte, přidejte opět 2 lžíce žitné mouky a teplou vodu. Směs by měla být středně hustá. Nechte tak do dalšího dne.
Kvásek je hotový. Poznáte to podle velkého množství bublinek a kyselé vůně. Má v sobě ty správné bakterie, zodpovědné za přítomnost kyseliny. Kvásek tak roste, tedy bakterie zpracovávají mouku a tvoří oxid uhličitý. Po zpracovávání veškeré mouky kvásek jednoduše přestane růst a začne klesat. Právě tehdy je správný čas na pečení.
Vydrží vám přibližně 10 až 14 dní. Pokud se nechystáte péct pravidelně, případně jen jednou týdně, je třeba ho jednou týdně přikrmit lžičkou mouky a lžičkou vody. Následně dobře zamíchat a odložit do lednice.
Foto: Shutterstock