Jak se liší domácí vajíčka a vejce z obchodu? Poznejte zásadní rozdíly

Vejce jsou v posledních několika letech velmi diskutovanou potravinou. Ať už z toho důvodu, že škodí zdraví, nebo naopak jsou pro tělo přínosné. Mnozí z nás se jim raději vyhýbají z toho důvodu, že zvyšují cholesterol. Naopak někteří lidé si je klidně dopřejí každý den, protože si lahodnou chuť míchaných vajec s cibulkou nechtějí odpustit. Abyste měli jasno v tom, jak to s vejci vlastně je, říká se, že byste měli veškeré jídlo jíst s rozumem, nepřehánět to, a pokud si dopřejete vejce třikrát do týdne, rozhodně tím nic nepokazíte, naopak. Vejce jsou totiž velmi zdravá. Pamatujte si jedno pravidlo: Není nezdravá potravina, ale jeho množství, které pozřete. 

Domácí v porovnání s těmi z obchodu

První rozdíl, který nás upoutá, je chuť. Domácí vejce s těmi kupovanými se z tohoto aspektu nedají srovnávat. Velká řada lidí prozradila, že domácí vejce mají plnou a jemnou chuť a s přidáním malého kousku másla je výsledek přímo ideální. Mají také silnější chuť a bezesporu jsou zdravější.

Další výhodou je čerstvost. U těch z obchodu nikdy nevíme, jak staré jsou. Naopak ty domácí většinou konzumuje ihned čerstvé. Zkuste si koupit domácí vejce od místního pěstitele a ty z obchodu. Následně proveďte test čerstvosti, abyste se sami ujistili, jak na tom vejce s čerstvostí jsou. Stačí napustit širší sklenici vodou a vložit vajíčko. Ta čerstvá zůstanou na dně sklenice, kdežto ta starší či zkažená vyplavou na hladinu.   

U domácích vajíček je největší výhodou bezesporu čerstvost, můžete se těšit ale i na plnou a jemnou chuť. / Foto: Shutterstock

Pozor na barevnost žloutku

Nenechte se ošálit tím, že kvalitní vejce musí mít nádherně zbarvený žloutek, klidně až do oranžova. Není to tak, naopak, domácí vejce mají mnohdy o dost světlejší žloutek než ty z obchodu. Ve velkochovech totiž slepicím podávají krmivo s obsahem potravinářské oranž 8, která ovlivňuje barevnost žloutku. Naopak slepice, které jsou vypuštěné na zelené trávě, takové chemické barvivo postrádají. 

Čtěte také: Naučte se triky, jak poznat čerstvá vejce spolehlivě a rychle. Většina lidí je nezná a koupí špatně

Jak je to doopravdy s cholesterolem

Také jste se setkali s tvrzením, že kupovaná vejce obsahují více cholesterolu? Abychom vše uvedli na pravou míru, zjistili jsme tento fakt u Ing. Míkové a Ing. Tůmové, které prozradily, že množství cholesterolu ve vejcích nesouvisí se stářím nebo kupovanými vejci, ale s tím, o jaké plemeno a způsob výživy se jedná. Vejce od slepic plemene Araucana mají méně cholesterolu, ale opět záleží na složení stravy. 

Je tedy ale třeba počítat s tím, že si za domácí vejce připlatíte. Cena nebude o tolik vyšší, ale například na balení 10 kusů vajíček můžete připlatit 30 a více korun. Pokud si ale koupíte vejce v obchodě, které jsou v BIO kvalitě, můžete připlatit ještě více.

Foto: Shutterstock, zdroj: Hcsummers, Morningchores

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments