Dokonale připravené maso se neobejde bez omáčky, která výsledek zjemní a zdokonalí. Navíc maso s bramborem vypadá na talíři dost chudě a suše, takže omáčka bude vhodným doplňkem. A to mnohem více než majonéza nebo kečup, které jsou obohacené o stabilizátory a jiné chemické látky tělu neprospěšné. Postup přípravy je velmi jednoduchý, ovšem, lze na něm něco pokazit, prozradíme co.
Základ je vývar, při kterém se často chybuje
Pro chuťově výraznou a dokonalou omáčku je třeba nejdříve uvařit silný vývar. Ten ale nespočívá pouze v naházení kořenové zeleniny, kostí a soli do hrnce, vyžaduje více trpělivosti, času a dokonce i práce. Zkoušeli jste někdy kost nejdříve upéct a následně ji uvařit? Má mnohonásobně lepší chuť. Nemusíte ji péct tři hodiny, stačí, když ji opečete při 200 stupních po dobu dvaceti či třiceti minut.
Přibližně po patnácti minutách pečení, nakrájejte zeleninu na menší kousky a lehce ji opražte na másle. Získá si tak jemnější a lahodnější chuť. Zároveň celý výsledekpro chuťové buňky ideální. Následně k zelenině přidejte i rozpečenou kost a ohřejte vodu v konvici, kterou nalijete do hrnce k surovinám. Rádi bychom ještě upozornili, abyste plamen či sporák nezesilovali na příliš vysokou teplotu, aby vývar nevřel, pouze mírně probublával. Následně nechte suroviny v hrnci přibližně dvě až tři hodiny, záleží na zvolených kostech. Pokud máte kuřecí kosti, stačí dvě hodiny. Pokud máte vepřové, vařte alespoň tři hodiny.
Dále bychom rádi upozornili na pěnu, která se na začátku vaření objeví na hladině. Tu byste měli odebrat a vyhodit, jinak by se vývar zakalil. Na chuti by sice nestrádal, ale jeho vzhled by nebyl hezký.
Omáčka k masu
- sůl podle chuti
- pepř podle chuti
- 2 hrnky silného vývaru
- 4 polévkové lžíce hladké mouky, zarovnané
- 4 polévkové lžíce másla
Začněte tím, že si přichystáte hlubokou pánev nebo hrnec. Máslo dejte do hrnce rozehřát a přidejte mouku. Jakmile mouka mírně zezlátne, pozor, ať se vám nepřipálí, výsledek by mohl být cítit spáleným, pomalu přilévejte vývar. Pomocí metličky obsah míchejte, aby nevznikly hrudky. Za stálého míchání přiveďte omáčku k varu a vařte do té doby, než omáčka zhoustne. Následně ji ochutnejte a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
Foto: Shutterstock
Nevím, proč by k masu s bramborami musela být nutně omáčka – stačí horké brambory na talíři lehce polít kvalitním olivovým olejem. Pokud chcete brambory více ochutit, stačí ten olej rozehřát na pánvi a osmažit cibulku nebo česnek – brambory pak stačí polít nebo olej zapracovat do brambor (šťouchané brambory) a výsledek určitě nebude suchý.