Oblíbené jídlo je téměř stejně škodlivé jako kouření. Zvyšuje riziko rakoviny, lidé ho přesto jí každý den

Jde stále o největšího strašáka, co se týče našeho zdraví. Rakovina je nepříjemnou nemocí a jejích případů bohužel stále přibývá. Lékaři už vůbec nepochybují o tom, že je to způsobeno do značné míry životním stylem. Ten je u mnoha lidí postaven na velmi nezdravých potravinách, případně konzumaci takových jídel ve velkém množství, kterých bylo měli jíst jen pomálu.

Živočišné bílkoviny jezte přiměřeně

Nejnovější zjištění, které potěší jen málokoho, byla publikována v časopise Cell Metabolism. Vědci zde zveřejnili práci, ve které potvrdili souvislost mezi stravou obsahující velké množství bílkoviny a výrazně zvýšeným rizikem úmrtí na rakovinu. A to v porovnání s těmi, kdo se stravovali s menším podílem proteinů. Studie byla zaměřena na lidi ve středním věku.

Zjistili jsme, že bílkoviny pocházející ze zvířat jsou téměř stejně škodlivé jako kouření,” uvedl vedoucí studie Valter Longo, který je profesorem biologie na University of Southern California.

Vědci po dobu osmnácti let zkoumali více než 6000 lidí ve věku 50 let a více. Zjistili, že lidé mezi 50 a 65 lety, kteří holdovali stravě obsahující vysoký podíl živočišných bílkovin, čtyřikrát častěji umírali na rakovinu než ti, kteří měli nízkoproteinovou stravu.

Oblíbené diety v mnoha případech spoléhají na značný příjem živočišných tuků a minimum cukru. Skutečně mohou vést k tomu, že zhubnete, ale to ještě neznamená, že si touto dietou prodloužíte život,” uvedl profesor Longo, když narážel na to, že se stane spíše opak.

Živočišné bílkoviny by měly tvořit maximálně 10 % kalorického příjmu za den. / Foto: Shutterstock

Starší lidé mohou zařadit více bílkovin

Je tu podle všeho jasná spojitost nejen s rakovinou, ale i dalšími chorobami. Zkoumaní dobrovolníci totiž po konzumaci živočišných bílkovin, jako je mléko, sýry a maso, měli o 75 % vyšší pravděpodobnost úmrtí než lidé, kteří tyto bílkoviny tolik nejedli.

Jako stravu s vysokým podílem bílkovin označili vědci takovou, ve které pochází alespoň 20 % kalorií z proteinů. Nízkoproteinovou dietou je potom taková, ve které je z bílkovin maximálně deset procent kalorického příjmu za den.

Studie odhalila také jedno překvapení. Zatímco u skupiny 50 až 65 let potvrdila, že by tito lidé měli bílkoviny spíše omezovat, v případě osob starších 65 se ukázalo, že z vyššího podílu bílkovin profitují. Stále by to ale neměla být dieta s vysokým podílem bílkovin, ale pouze středním, tedy mezi 10 a 19 % kalorií za den.

Foto: Shutterstock, zdroj: University of Souther California

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Link
Link
2 let

Čemu se divit, když jsou zvířata chovaná na maso krmená steroidy pro rychlejší růst a vyšší ziskovost.

Robin
Robin
2 let
Reply to  Link

Přesně tak! Věřím že v minulosti když lovec skolil zdravé zvíře které je stále v pohybu tak to bylo zdraví prospěšné no a dnešní člověk konzumuje pouze pravidelnou masovou dávku jedu a jediný jeho pohyb je třeba procházka do obchodu aby si ten jed koupil.