Bez kapra si drtivá většina Čechů neumí představit svou štědrovečerní večeři. Ať už ho připravují na jakýkoliv způsob, základem by měla být co možná nejčerstvější a nejkvalitnější ryba. Bohužel ne vždy se takovou povede sehnat. Pak už je jen obtížné zachraňovat výsledek, nehledě na to, že hrozí zdravotní komplikace.
Kapr je po výživové stránce skvělý
Česká republika patří mezi velmoci v chovu kaprů. Kromě toho, že je vyváží do ciziny, jde především o přípravu právě na těch několik málo vánočních dní, kdy lidé po této rybě doslova touží. Jde o velmi tradiční rybu, která tu je s námi už dlouhá staletí. Pravdou také je, že dlouhou dobu nebyl považován za nic svátečního, ale naopak za celoroční pokrm. Teprve ve druhé polovině minulého století se stal doslova symbolem Vánoc, zatímco přes rok už ho z našich jídelníčků vystrnadily jiné ryby.
Každopádně platí, že po kaprovi nemusíte sahat pouze na Štědrý den. Jde totiž o potravinu se skvělými nutričními hodnotami. Oproti řadě jiných sladkovodních ryb má poměrně hodně nenasycených mastných kyselin, které omezují hladinu špatného LDL cholesterolu, posilují imunitu a potlačují záněty. V tomto ohledu se tak přibližuje mořským rybám.
Kapří maso je poměrně bohaté na hodnotné bílkoviny včetně esenciálních aminokyselin, které si tělo neumí samo vyrobit a musí je dostávat prostřednictvím stravy. Již 200 g této ryby pokryje naši denní potřebu vitamínu A, který je nezbytný pro správný zrak, podporuje imunitu a udržuje správný stav pokožky, vlasů a nehtů. Kapr také poskytuje spoustu vitamínů skupiny B nezbytných pro správnou činnost nervové soustavy a také vitamín D, který v kombinaci s vápníkem posiluje kosti a zároveň předchází osteoporóze. Je rovněž plný minerálů: fosforu, draslíku, selenu, zinku, železa, síry a manganu.
Kupte kvalitní a čerstvou rybu
Ideální je pochopitelně koupit si rybu od odsvědčeného dodavatele, pokud možno přímo někde u rybníka. Tuto možnost ale jen tak někdo nemá. V předvánočním období se na českých ulicích začínají prodávat živí kapři. Je otázkou, jak dlouho tento způsob prodeje ještě bude existovat, protože ochránci zvířat protestují proti podmínkám přepravy a skladování ryb.
Pokud už se ale rozhodnete pro nákup ryby tímto způsobem, měli byste si ověřit několik věcí. Především by neměla být umístěna ve stísněné a přeplněné nádrži, což ji nejen obtěžuje, ale má i negativní vliv na chuť (ve stresové situaci organismus tvora produkuje více kyseliny mléčné a její maso zhořkne) a nutriční hodnoty (nadměrně produkovaná reaktivní bílkovina a triglyceridy zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění u pozdějších konzumentů). Ryba, která je v dobré kondici, by také měla plavat nahoru hřbetem, ne bokem.
Příznivějším řešením se však jeví nákup kaprů ve formě filetů. Jak potom zkontrolovat jeho čerstvost? Pokud nebyl zbaven hlavy, v první řadě věnujte pozornost žábrám (měly by být bez skvrn a zabarvení a měly by mít červenou barvu, ne bledou nebo šedorůžovou) a očím – musí být skelné, zatažené nebo bílé by měly od nákupu odradit. Ploutve by měly mít pravidelnou strukturu, bez mezer nebo třepení.
Test vůní a stiskem
Kůže by měla být lesklá a hladká, nepokrytá hlenem. Vyvarujte se nákupu ryb s ranami nebo oděrkami, včetně bílého břicha a břicha, které mohou svědčit o krmení umělými granulemi, které nepoctiví chovatelé používají k nepřirozenému urychlení růstu kaprů. Pokud je břicho zhroucené, může to být známka nemoci, kterou tvor prodělal.
Čerstvost můžete zkontrolovat také stisknutím ryby, nejlépe v úrovni hřbetu. Pokud se ukáže, že je pružný a elastický a vzniklá prohlubeň rychle zmizí, můžete být v klidu.
Vyplatí se také provést test vůní – intenzivní a nepříjemný zápach by vás měl od nákupu odradit. Abyste získali ještě větší důvěru v čerstvost kapra, můžete rybu po příchodu domů vložit do mísy s vodou. Pokud vystoupí na hladinu, je to varovný signál.
Každopádně platí, že i ten nejčerstvější kapr by měl na stůl putovat co nejrychleji. V lednici byste ho měli mít maximálně dva až tři dny, a to pochopitelně po předchozím vykuchání a očištění.
Foto: Shutterstock
Kapr je dobrá ryba pokud to kuchař umí. U nás doma se kdysi jedl kapr jen na Vánoce a zásadně smažený. Moje tchyně z jižních Čech mi ukázala i jiné a mnohem chutnější úpravy – nejjednodušší z nich je pečení a hlavně příprava ryby den předem. Od té doby je u nás kapr na jídelníčku poměrně často – i proto, že kamarád chodí na ryby a čerstvý kapr – v létě třeba na grilu – je moc fajn.