Ovocné knedlíky jsou na našich jídelních stolech podávány již dlouhá desetiletí. Jistě není divu, protože spojení jednoduchého těsta a sladko-kyselého ovoce je jednoduše dokonalé. Nejlepší na takovém jídle je, že je poměrně jednoduché, navíc je levné a můžeme jej dělat vždy podle sezónního ovoce. Například s meruňkami či zralými švestkami jsou knedlíky božské. Dnes ale nepůjde o kynuté knedlíky, nýbrž o rychlejší verzi, a totiž o tvarohové knedlíky plněné meruňkami nebo švestkami doplněné kostkou cukru.
Proč zrovna kostka cukru?
Kostka cukru má v knedlících velmi jednoduché a praktické využití. Umisťuje se především do meruněk, švestek, ale například i do blum. Stačí dát do knedlíku celé vámi zvolené ovoce a místo pecky vložit kostku cukru. Proč kostka? Protože celek chuťově zdokonalí a výsledek již nemusíte doslazovat. Chuťové buňky strávníka budou obohacené a s takovými knedlíky budete mít vždy úspěch.
Připravte si dokonalé tvarohové knedlíky
Tyto knedlíky jsou rychlé, jednoduché a zamilují si je všichni. Nebudete se ani stačit divit, jak se po nich zapráší. Na lahodné knedlíky si připravte tyto suroviny:
- 500 gramů tvarohu ve vaničce
- 150 gramů krupice
- 150 gramů polohrubé mouky
- 2 vejce velikosti M
- vanilkový cukr
- kůra z půlky citronu
- špetka soli
Někteří kuchaři používají tvaroh spíše tvrdší. Lze ale použít i ten ve vaničce. Pokud bude těsto řidší, přidejte mouku, aby se z těsta daly tvarovat knedlíky. Ze všeho nejdříve si vyklepněte vejce do míse, přidejte vanilkový cukr, kůru a vše vyšlehejte nebo metličkou promíchejte. Následně přidejte tvaroh a opět důkladně míchejte či šlehejte.
Následně přidejte krupičku, špetku soli pro zvýraznění chuti a mouku. Míchejte nebo si pomozte kuchyňským robotem a zadělejte těsto. Pokud je řídké, přidejte mouku a uložte ho do lednice, přibližně na jednu až dvě hodiny. Po uplynulé době vytáhněte těsto a vyválejte z něj plát široký cca čtyři milimetry. Dále pomocí širšího hrnku vykrojte kolečka, umístěte doprostřed celou meruňku či švestku a do ovoce vložte kostku cukru. Zamotejte, vytvořte knedlíky a napusťte si velký hrnec vodou. Jakmile začne voda bublat, vložte do ní knedlíky a vařte přibližně pět minut. Po uplynulé době vytáhněte jeden knedlík a ochutnejte, zda jsou všechny dovařené.
Foto: Shutterstock