Sladké banány sice nerostou v našich končinách, ale za to jsou velmi oblíbené, zdravé a milujeme je snad všichni. Lze tedy říci, že banán je prvním ovocem, které děti v raném věku pojídají. Jsou také relativně levné a na stole žádné domácnosti snad nechybí. Bohužel někdy jich koupíme hodně a nestihneme je zkonzumovat. Ty banány, které již hnědnou a nechceme je jíst, můžeme využít na jiné způsoby, prozradíme jak je zužitkovat a nevyhazovat je.
Přezrálé banány do pečiva, dokonalá kombinace
Těm, kteří tuto lahodnou kombinaci neznají, doporučujeme brzké ochutnání. Sendvičový chléb nebo jednoduše toustový, arašídové máslo a přezrálé banány, jsou přímo skvostné. Doporučujeme toustový chléb se slunečnicovými nebo lněnými semínky, dodají celku famózní chuť. Arašídové máslo volte to 100%, nikoli to ze supermarketu, které je obohacené o další látky a velkého množství cukru. Obecně je samo o sobě nasládlé, takže není potřeba přijímat další množství cukru. Přezrálý banán, který drží tvar rozkrájejte, opečte toust, natřete ho máslem, klidně avokádem nebo meruňkovou marmeládou a naskládejte na něj rozkrájené banány. Dokonalá a zdravá svačinka pro děti a dospělé, přesto zdravá.
Sladké pohoštění pro malé miláčky
Řeč je o muffinech, které rozhodně nemusí být pečené pouze pro děti, ale i pro dospělé. I když pro děti, například na narozeninovou oslavu, jsou přímo skvělou volbou. Horní část muffin můžete ozdobit barevným fondánem a máte o parádu vystaráno. A co je důležité a efektivní? Do muffin dáte díky přezrálým banánům pouze minimum cukru.
- 300 gramů hladké mouky
- 100 mililitrů mléka
- 4 vejce velikosti M
- 3 zralé banány, klidně i přezrálé hnědé
- 50 gramů třtinového cukru
- 200 gramů tuku, nejlépe másla
- kypřící prášek bez fosfátů
- ořechy nebo čokoládové kousky do těsta
Ze všeho nejdříve oddělte bílky od žloutků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky smíchejte s cukrem a vyšlehejte do husté pěny, jakmile budete mít vyšleháno, přidejte do žloutků rozmačkané banány a mléko s máslem. Následně smíchejte mouku, špetku soli a kypřící prášek. Nyní smíchejte mokré suroviny s těmi suchými, a jako poslední opatrně vmíchejte ušlehaný sníh. Naplňte formičky a pečte přibližně dvacet minut na 180°C.
Foto: Shutterstock