Dejte si cibuli a sledujte reakci těla. 5 nečekaných věcí, které nastanou

Staří Egypťané považovali cibuli za symbol nesmrtelnosti. Jakkoliv se to může zdát nadsazené, něco na tom přeci jen bude. Nejvýznamnější složkou cibule je totiž alicin, který je známý svými antibakteriálními účinky. Cibuli tak můžeme označit za přírodní antibiotikum, podobně jako česnek. Oplývá ale také zásobami vitaminu B, C a E, stejně jako kyseliny listové, železa, síry, fosforu, draslíku, hořčíku a dalšími. Má pozitivní vliv na srdce, snižuje krevní tlak a podporuje činnost ledvin.

Pokud si dáte cibuli jednou za čas, nic tím nezkazíte a tělo dostane dávku prospěšných látek. Pokud ji ale budete konzumovat častěji, můžete očekávat přeci jen významnější účinky.

Zlepší hustotu kostí

Může to sice znít trochu zvláštně, ale podle některých studií cibule skutečně pozitivně ovlivňuje hustotu kostí. Pokud budete jíst cibuli každý den po dobu jednoho měsíce, měli byste mít o pět procent pevnější kosti než lidé, kteří tak nečiní.

Sníží hladinu cholesterolu

Velkým benefitem pravidelné konzumace cibule je příznivý účinek v podobě snížení vysoké hladiny cholesterolu. Díky tomu se sníží riziko kardiovaskulárních chorob a vaše srdce i cévy tak budou v pořádku.

Foto: Shutterstock

Zlepší trávení

Cibule je plná vlákniny, která urychluje a podporuje správné trávení. Kromě toho také zvyšuje produkci užitečných bakterií ve střevech, což usnadňuje proces rozkládání potravin.

Chrání před poškozením buněk

V cibuli najdeme 25 různých druhů antioxidantů, které jsou více než prospěšné pro váš organismus. Nejenže vás ochrání před určitými chorobami, ale také zabraňují poškození buněk.

Oddálí stárnutí pokožky

Cibule je velmi bohatá na vitaminy A, C a E, které vám pomohou oddálit proces stárnutí pokožky a zajistí její kvalitní stav. Cibuli můžete na kůži aplikovat i přímo, což pomůže například zesvětlení jizev.

Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Cibuli (i česnek) jíme pravidelně v celkem velkém množství a je fakt, že nemáme problém ani s cholesterolem ani s vysokým TK.
Pokud někomu působí trávení syrové cibule problémy, může zkusit zapít mlékem (plnotučným) – trochu to zmírní obtíže a taky “vůni” 😀
Jen bych dala pozor při aplikaci syrové cibule přímo na pleť – některým lidem může pleť podráždit a způsobit nejen zčervenání, ale i vyrážku.