Řízek je klasikou, která patří k nedělnímu obědu, rodinným oslavám, studenému pohoštění nebo jako svačina na cesty. Vyzkoušejte obrácenou podobu trojobalu a vaše řízky budou mnohem šťavnatější.
Řízky z vepřového masa
Řízky můžete připravit z kotlety nebo krkovice. Kotletu najdeme v obchodě často i pod názvem vepřová pečeně. Je to část podél páteře, maso se může upravit s kostí nebo bez. Řízek můžete připravit z masa naklepaného i z masa nenaklepaného.
Klasická příprava velí obalit maso v mouce, v rozšlehaném vajíčku, a nakonec ve strouhance. Výborná je úprava v takzvaném obráceném trojobalu, kdy si maso zachovává šťavnatost.
Řízky v obráceném trojobalu
Pokud se rozhodnete pro obrácený trojobal, řízky budete obalovat pouze v rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Použijete opačné pořadí. Nejprve řízky z obou stran obalíte ve strouhance a následně ve vejci. Jednu stranu osmažíte zprudka, snížíte teplotu a pomalu pod poklicí dopékáte druhou stranu. Řízky budou šťavnaté, a dokonce méně mastné, než když je budete smažit v klasickém trojobalu.
Tipy pro smažení řízků
Řízek v trojobalu můžete usmažit z jedné strany zprudka a následně dát na pánev cibulku a slaninu nakrájenou na kostičky. Druhou stranu opečete zvolna na připravené směsi, řízek bude mnohem voňavější.
Řízek můžete připravit i tak, že jej nejprve obalíte ve strouhance a rozklepete jej zabalený v potravinové fólii. Maso bude mnohem křehčí.
Méně mastné řízky připravíte, když na pánvi osmažíte zprudka jen jednu stranu a dáte řízek dopéct na 30 minut do trouby (osmaženou stranou nahoru).
Řízky mají lepší chuť, když je připravíte na vepřovém sádle namísto oleje.
K plátkům masa můžete párátky připevnit krájenou anglickou slaninu a teprve je obalit. Řízek bude mít lepší chuť i vůni.
Po nasolení nechejte maso alespoň 10 minut v pokojové teplotě a teprve obalujte.
Foto: Shutterstock