Bylinky jsou dokonalou volbou do slaných jídel, které pokrm obohatí a dodají mu chuťový šmrnc. Mnoho lidí je používá místo umělých bujonů a jiných dochucovadel, které jsou sice pro mlsný jazyk požitkem, ale jejich složení není pro tělo ničím přínosným. Nejlepším způsobem, jak si zdravě a chutně dochutit jídlo, jsou jistě bylinky. A pokud máte svou zahradu nebo nakupujete bylinky od místního pěstitele, můžete si je zamrazit i na zimu. Nezapomínejte, že pokud bylinky správně zamrazíte, uchovají si dobrou chuť, ale i mnoho vitamínů.
Ve vodě či ve vývaru
Všichni, kteří uchovávají bylinky na zimu nebo jednoduše na delší dobu, zvolí mražení nebo sušení. Ovšem sušení strhá výraznou chuť, ale i barvu, proto se mražení jeví jako nejideálnější. Zamrazit tedy lze jakoukoliv bylinku. Dokonce i jedlé květy jsou ideální pro mražení v kostce ledu. Ty poté dáte do sklenice s vodou a můžete si vychutnat zdravé a osvěžující pití například v letní sezóně. Zpět ale k bylinkám. Například koriandr, libeček, mátu, bazalku a petržel, také můžete zamrazit v kostce ledu.
Bylinky, jako je libeček, koriandr a petržel, je dobré zamrazit rovnou ve vývaru. V takovém případě máte o základ polévky vystaráno. Zvolit můžete i vodu, ale výsledné jídlo, do kterého chcete dát bylinky, byste mohli zředit a snížit jeho chuť. Stačí uvařit silný vývar, nechat jej vychladit a do plastového tvořítka na led umístit bylinky, které následně zalijete vývarem. Dejte je do mrazáku zmrazit a poté vyklepněte. Skladujte nejlépe v uzavíratelné plastové dóze.
Například tymián, bazalku, mátu a jiné, můžete naopak zamrazit v kostce ledu. Uchovají si tak krásnou barvu, ale i chuť. Opět stačí naskládat do tvořítka, zalít studenou vodou a dát zamrazit. Následně kostky vyklepněte a skladujte stejně jako výše uvedené. A pokud budete chtít, můžete bylinky nasekat a různě do tvořítek kombinovat.
Uchování v oleji nebo másle
Pokud uchováváte bylinky, jako je například medvědí česnek nasekaný v oleji s piniovými oříšky, jistě děláte dobře, protože takové pesto je přímo pokladem spíže. Věděli jste, že bylinky v oleji či másle lze také zamrazit? Pokud máte rádi například bylinkové máslo na chlebě či čerstvé bagetce, neexistuje nic lepšího, než si takovou dobrotu připravit sami doma. Stačí nechat změknout kvalitní máslo, vmíchat do něj bylinky a následně umístit do tvořítek na led.
To stejné platí i o oleji. Panenský olivový se jeví jako nejlepší pro přípravu zeleninového salátu. Umyjte bylinky, nasekejte je, vložte do tvořítka a zalijte olejem. Poté stačí pouze vytáhnout a umístit na zeleninu. Chvíli počkejte, až se suroviny rozpustí a vychutnejte si plnou chuť bylin.
Klasika, která neomrzí
Mnoho kuchařů či kuchařek bylinky jednoduše nasekají, umístí do sáčku a zamrazí. I to je jistě dobrý způsob. Jen nezapomeňte bylinky důkladně opláchnout a následně je nechte proschnout. Až poté je nasekejte a skladujte nejlépe v dóze s víkem. V pytlíku by bylinky mohly ztratit chuť.
Jedná se o jednoduché metody, které udrží chuť, ale i vitamíny bylinek. Jak své bylinky skladujete vy?
Foto: Shutterstock, zdroj: Lifemadesimplebakes