Mnoho z nás špenát miluje, jiní jej zase nesnáší. Rozhodně bychom ale neměli zapomínat, že je tento zelený zázrak bohatý na cenné vitamíny či minerální látky. Lze jej uvařit k vejci a bramborám, dát jej jako základ na pizzu, do štrůdlu, těstovin, či jen tak syrový ve formě lahodného a osvěžujícího salátu. Zkuste si ho připravit podle našeho receptu a vyvarovat se jedné chybě, která ze špenátu činí pouze zelené jídlo podhodnocené na vitamíny.
Špenát je naší superpotravinou
Při pravidelné konzumaci a správné přípravě se špenát řadí mezi superpotraviny, které chrání srdce, předchází rakovinnému bujení, podporuje zdravý zrak, posiluje nehty, zlepšuje kvalitu vlasů a pleti. Syrový obsahuje vitamín C, který podporuje imunitní systém a chrání pokožku před předčasným stárnutím. Dále obsahuje vitamíny K, E, A a B. Mezi minerální látky patří mangan, železo, hořčík, měď, lutein a další.
Na co si dát pozor, aby neztratil cenné látky
Největší chybou, které se při vaření špenátu dopouštíte, je doba vaření. Čím déle špenát vaříte, tím méně vitamínů zelenina obsahuje. Například takový lutein je ideální pro podporu dobrého zraku a chrání buňky před oxidačním stresem, jenže čím déle špenát vaříte, tím méně ho obsahuje. Ideální bude, pokud si špenát dopřejete v čerstvém stavu.
To znamená lístky připravené na salát. A pokud přidáte například zakysanou smetanu, vaše tělo lutein vstřebá nejlépe. Na druhou stranu, pokud se bojíte vysokého obsahu dusičnanů, vhoďte špenát do vařící vody a povařte ho na pár vteřin, tak si uchová své cenné vitamíny.
Jestliže připravujete oběd z čerstvých listů stačí povařit tři minuty. Pokud děláte špenát z mraženého protlaku, vařte jej maximálně pět minut.
Recept na lahodný špenát
- 1 cibule
- polévková lžíce oleje
- 3 stroužky česneku, klidně více
- sůl
- jeden špenátový protlak
- čajová lžička hladké mouky
- 1 smetana na vaření
- 200 mililitrů vývaru či vody
Nejdříve vytáhněte špenát z mrazáku a dejte ho do mísy rozpustit. Mezitím si oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kostičky. Rozehřejte olej a osmažte cibulku. Následně k ní přidejte česnek a hladkou mouku. Promíchejte a jakmile vám vznikne světlá jíška, přilijte vývar nebo vodu a povařte. Poté do vývaru vložte rozmražený špenát a smetanu. Povařte maximálně pět minut a podávejte. Podle chuti můžete dosolit, dopepřit, popřípadě prolisovat další česnek.
Foto: Shutterstock, zdroj: Myrecipes
Moje babička i matka a stejně i já jsme léta dělali špenát na který se vždy těsila celá rodina. Dělali jsme ho ze špenátového protlaku a byl opravdu lahodný. Před dvouma nebo třemy roky výrobce změnil technologii a už se ten špenát nedá jíst! Doslova smrdí a nedá se nijak dochutit. Od známého jsem se dozvěděl, že do něho je přidáván chřást z krmné řepy a ten zapřičiňuje tu příšernou chuť. Nemohu pochopit co jsou výrobci a obchodníci schopny pro zisk udělat takovou čuňárnu !