Mléko je dnes jednou z potravin, na které nepanuje ve vědecké a odborné obci zcela jednotný názor. Ukazuje se totiž, že zejména kravské mléko lidský žaludek netráví úplně nejlépe a určitá forma problémů může být přítomna až u tří čtvrtin populace. Ty nejvážnější se pak projevují jako intolerance laktózy nebo rovnou alergie. Na druhé straně ale také platí, že mléko je zdrojem řady prospěšných látek. Tentokrát se však podíváme na to, jak se projeví to, když mléko pít přestanete.
Zmizí kožní potíže
Některé studie uvádějí, že mléko stimuluje vznik akné, protože obsahuje růstové hormony a anabolické steroidy. Jde také o potravinu s vysokým glykemickým indexem, která má vliv na zvýšení cukru v krvi. To pak stimuluje hormony k tvorbě kožního mazu, který způsobuje vyrážky a akné na tváři.
Riziko cukrovky klesne
Vědci již dali do souvislosti konzumaci mléčných výrobků a zvýšené riziko cukrovky. Zejména potom jogurty zvyšují pravděpodobnost cukrovky druhého typu. Záleží pochopitelně i na tom, jak kvalitní jogurt si vyberete a zda není ještě slazený.
Zlepšení trávení
Až 65 % populace má problémy s trávením, které jim způsobí mléko. Pokud jde o menší problémy, často si je s mlékem ani nespojí, ovšem dlouhodobá konzumace může jejich trávicí trakt poškozovat. Intolerance laktózy pak způsobuje nadýmání, průjem či žaludeční křeče.
Sníží se riziko rakoviny
Podle výzkumu Harvard University mají ženy, které pijí tři a více sklenic mléka denně výrazně vyšší riziko rakoviny vaječníků. U mužů se zase ukazuje nepříznivý vliv na rakovinu tlustého střeva.
Kosti neoslabí
Ačkoliv se často opakuje, že pití mléka posiluje kosti, výzkumy to příliš nepotvrzují. Podle všeho mléko nemá vliv na lámavost kostí. Navíc lze vápník do těla doplnit i jinými způsoby, například konzumací fazolí.
Foto: Shutterstock, zdroj: USA Today
bombastické řeči . . . .
ničoho se tak nenapiju s chutí, jak mlééka 😊
Strašení mlékem v článku je minimálně zavádějící;
Autorka sama uvádí, že jsou i opačné pohledy na věc. Tak proč ta bulvární jednostrannost?
Jiná věc je, kolik kvalitních výživových látek z mléka zůstává v trvanlivém “krabicáku”.
Nedám dopustit na mléko přímo od farmářů.
U nás máme štěstí v podobě automatu na čerstvé mléko.
Čerstvé mléko chutná a nasytí.
Je pravda, že takové mléko je “silné”, není to “lehká” potravina – to může asi být trochu šok pro slabší trávicí povahy.
A přece mléko pít nepřestanu … 🙂
Vážená maminko, vy asi trpíte laktační psychózou (to ovlivňuje mozek)
Pro vaši informaci – ne všichni lidé na této planetě trpí alergií na mléko nebo intolerancí na mléčnou bílkovinu – doporučuji, dostudujte si to, než tady budete kvokat pitomosti.
Pokud někomu mléko působí potíže, byl by to idiot, kdyby ho konzumoval.
jestliže někomu mléko problémy nepůsobí – není důvod, aby se mu vyhýbal – můj případ, třeba. Jste to schopna pochopit?
Poučení – žena na mateřské by se měla věnovat dítěti – proto je na mateřské – a nestrkat rypák do věcí, na které nemá v tu chvíli mozkovou kapacitu…
Neznám srandovnější a zmatečnější doporučení, než stanoviska “vědců” ke konzumaci potravin. Sádlo jednou ano, jednou ne, totéž s máslem, o rostlinných tucích nemluvě. Knedlíky rozhodně ne, jindy zase proč ne. Vejce zcela vynechat, zatímco jindy zase dejte si jich kolik vám chutná. A teď zase mléko. Trhněte si, vážení “vědci”. celý život jsem pil mléko a piji jej i nadále. A nemíním na tom cokoliv měnit. Nebude dlouho trvat, a vaše doporučení bude opět jiné.