Francouzské palačinky milují nejen děti, ale i dospělí. Bohužel ale ne všichni je umíme udělat na sto procent dokonalé. Někdy se stane, že jsou potrhané, gumové nebo se připalují. Pohled na výsledek nás v takovém případě jistě nepotěší. Zkuste palačinky smažit jinak, budou chuťově skvělé, správné konzistence a na talíři nebudou stačit ani vychladnout, jen se po nich zapráší.
Správné těsto je základ
Jestliže připravíte těsto, které bude husté nebo hrudkovaté, výsledek jistě nebude ideální. Před smažením palačinek byste měli mouku prosít a vejce ušlehat s mlékem. Díky prosátí získají palačinky větší nakypřenost a také se nebudou tolik tvořit hrudky. Mouku postupně za stálého míchání přisypejte k vejcím a mléku. Vzniklé těsto nesmí mít hrudky, musí být krásně hladké. Jedním z velkých nešvarů při přípravě těsta je, že do něj přidáte cukr. V takovém případě při smažení palačinek začíná cukr karamelizovat a tím pádem se těsto na pánvi rychleji připaluje.
Jak tedy správně smažit palačinky
Nyní víte, jak nejlépe připravit těsto. A víte také, na čem palačinky smažit? Řepkový olej a slunečnicový olej to není. Jednoznačně vyhrává vepřové sádlo. Pokud jej nemáte, raději použijte máslo. Mimo toho popřemýšlejte nad tím, na které pánvi palačinky děláte. Pánev by totiž neměla být vysoká, protože poté se palačinka hůře obrací.
Než se pustíte do závěrečné fáze, měli byste nechat pánev řádně rozehřát. Na ni následně odložte půl čajové lžičky sádla a nechte jej rozehřát. Rozetřete tuk a nalijte těsto do pánve. Rozlijte ho krouživými pohyby a opékejte ne na příliš vysoký žár. Jakmile začne palačinka tuhnout, otočte ji. Nezapomínejte, že těsto byste neměli mít příliš tuhé ani tekuté. Nepřidávejte do těsta cukr a nesmažte palačinky na příliš vysokém plameni.
Recept na palačinky
- 400 gramů hladké mouky
- 800 mililitrů mléka
- 4 vejce
- špetka soli na zvýraznění chuti
Postup je jednoduchý, prosátou mouku smíchejte se solí a s ušlehaným vejcem a mlékem. Těsto nechte alespoň dvacet minut odpočívat, aby se mouka spojila s mlékem.
Foto: Shutterstock, zdroj: Bbcgoodfood
Nejdříve ušleháme mléko s prosátou moukou a potom přidám teprve vejce.Tak se hrudky neudělají.
Největší chyba u palačinek je nedat do těsta cukr! Autor článku asi nikdy nejedl opravdu s dobré palačinky, protože palačinka musí být výborná i samotná!!!
Dneska jsem dělala palačinky. Dávám mléko mouku a vajíčka. Když to pěkně vyšlehame tak se hrudky nedělají.
Dělal jsem palačinky včera – neprosátá mouka 1:1 s mlíkem, bez vajíčka, bez špetky soli, na pánvi nasucho, nižší stupeň… a taky se to dalo jíst 🙂