Vědci našli nápoj, který zázračně snižuje riziko mozkové mrtvice. Poradili, kolik denně ho vypít

Málokteré onemocnění je tak obávané jako mozková mrtvice. Je to dáno především tím, že může přijít náhle a změnit váš život k nepoznání. Kromě toho je velmi obtížné vysledovat příznaky, které k ní směřují. Ve skutečnosti se to většinou nepodaří.

Obávaný stav, kterému lze předejít

Mozková příhoda nastává tehdy, kdy se do mozku nedostává krev. Mezi první známky přicházející ataky patří problémy s řečí nebo ochrnutí části obličeje. Jde o jednu z nejčastějších příčin úmrtí a ochrnutí. Není tedy divu, že se vědci snaží přijít na prevenci, která by rizika mozkové mrtvice snížila. V jedné studii se teď ukázalo, že velkým pomocníkem proti ní může být mléko. Lidé, kteří pili sklenici mléka dvakrát denně, měli totiž dvakrát menší pravděpodobnost, že je mrtvice potká.

Mezi největší rizikové faktory mozkové mrtvice patří vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol. Ty bohužel trápí stále více lidí na celém světě. Zejména cholesterol postupně ucpává tepny, které vedou do mozku. Někdy se může část cholesterolového plaku uvolnit a vytvořit sraženinu. Ta pak může způsobit jak mrtvici, tak infarkt.

Z tohoto důvodu lékaři obvykle doporučují upravit jídelníček, aby se cholesterol přirozeně snížil. Často přitom upozorňují na omezení mléčných produktů, které jsou na cholesterol bohaté. Studie publikovaná v časopise Journal of Epidemiology and Community Health však tento pohled poněkud reviduje.

Foto: Shutterstock

Přehodnocený pohled na mléko

Studie se zaměřila na souvislost nejrůznějších jídel a mozkové mrtvice. Probíhala přitom dlouhých dvacet let, a tak měli vědci dostatek času k vyhodnocování.

Ukázalo se, že riziko mrtvice u lidí, kteří vypijí denně alespoň 200 mililitrů mléka, je poloviční oproti těm, kteří mléko nepijí nebo ho pijí méně. Toto množství zároveň doplní přibližně třetinu potřeby vápníku dospělého člověka.

Důležité je podotknout, že zjištění se týká pravého, tedy plnotučného mléka. “Současné vnímání mléka jako problematického a zvyšujícího kardiovaskulární rizika by mělo být změněno, protože do vyváženého a zdravého jídelníčku patří,” uvádějí autoři studie. Nejde přitom o první práci tohoto druhu. Autoři se odvolávají na 10 předchozích studií, které došly k obdobnému závěru, tedy, že mléko přispívá ke snížení rizika mozkové mrtvice.

Foto: Shutterstock, zdroj: Express

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Elvira
2 let

V jiném článku jsem zase četla, že pití kravského mléka přispívá ke vzniku rakoviny.