Ačkoliv jsou dnes přední vědecké a lékařské kapacity napřeny směrem k výzkumu skutečných příčin a léčby demence, která v současné době představuje skutečný strašák lidstva, je třeba stále konstatovat, že skutečně přelomové objevy, jež by znamenaly zvrat v možnostech léčby, zatím nepřicházejí. Výzkumy však přeci jen přinášejí dílčí zjištění, podle nichž se můžeme zařídit. Například nekonzumovat potraviny, které prokazatelně mozek poškozují a vedou k poklesu jeho funkcí.
Efekt anglické snídaně
Některé pokrmy zkrátka dokáží negativně ovlivňovat mozek a jejich konzumace pravděpodobně silně souvisí s riziky různých forem demence, například Alzheimerovy choroby. Nejnovější výzkum teď uvedl, že rozpad mozkových funkcí výrazně urychlují pečené fazole.
Nejde ani tak o samotné fazole, jako spíše způsob, jakým jsou připravovány. Již řada dřívějších studií totiž deklarovala, že zpracované či ultra zpracované potraviny nejsou pohromou jen pro kardiovaskulární systém, ale také pro mozek. A právě pečené fazole v konzervě k takovým patří.
Zjištění byla publikována v časopise Journal of Clinical Nutrition, přičemž pečené fazole zde byly svou škodlivostí na mozek přirovnány k různým smaženým pokrmům. “Pečené fazole jsou obvykle konzumovány jako součást anglické snídaně, která obsahuje další zpracované potraviny jako slaninu či jiné smažené pokrmy,” uvádí studie.
U fazolí je klíčová úprava
Podle vědců je možný i souběh škodlivých efektů takto zpracovaných potravin. Nemusí tak jít vyloženě o škodlivost fazolí jako takových, ale skutečnost, že lidé je nejčastěji konzumují s dalšími nezdravými potravinami.
Vědci každopádně zjistili, že smažená jídla způsobují zánětlivé procesy v mozku, které poškozují cévy, jež zásobují tento klíčový orgán v hlavě. Když pak mozek není dostatečně prokrvený, nemůže správně fungovat a jeho části postupně odumírají.
Smažená a zpracovaná jídla také uvolňují chemikálii známou jako AGE, tedy oxidační glyko toxiny, které jsou předpokladem pro rozpad mozkových funkcí.
Je přitom paradoxem, že samotné fazole jsou skvělým zdrojem omega 3 mastných kyselin, které jsou zásadní pro správnou funkci mozku. Jakmile jsou ale zpracované a navíc ještě součástí anglické snídaně, promění se ve velký problém.
Foto: Shutterstock, zdroj: Express
V životě jsem neslyšela o protlaku v guláši 🙄🙄🙄
Máte svatou pravdu!!!