V posledních letech se mezi milovníky domácích dobrot rozmohla příprava pesta z medvědího česneku. A i když uznáváme, že je vynikající, není medvědí česnek tou jedinou rostlinou, ze které se dá připravit zelené pesto. Slyšeli jste už o bršlici, jinak také zvané kozí noha? Pokud jste zahrádkáři, tak nejspíš ano – tenhle plevel vám totiž možná zamořil zahrádku.
Prospěšný plevel
Protože je bršlice zatracené zákeřný plevel, mnoho pěstitelů na ni vyráží s chemickými prostředky. To je ale velká škoda, protože bršlice je velmi zdravou rostlinou. Obsahuje velké množství vitamínu C a poskytne našemu tělu dávku železa. Má dobrý vliv na naše trávení a v minulosti se často využívaly v léčitelství její protizánětlivé, ale třeba i afrodiziakální účinky. Takový poklad by byla škoda postříkat chemickým postřikem a nechat přijít nazmar, co říkáte?
Jak na sběr
Bršlici najdeme takřka všude – velmi rychle se totiž rozmnožuje a je dost odolná. Nejvíce se jí daří na vlhčích, stinných místech. Často ji najdeme na zahrádkách, u polí, na okrajích lesů a velmi často roste pod bezem. Má tmavší zelené listy seskupené po třech a tvarem připomíná kozí kopýtko, podle kterého dostala svůj lidový název. Při sběru si musíme být jistí, že bršlice nebyla postříkána žádným chemickým prostředkem a měli bychom se vyhýbat místům, kde jezdí hodně aut. Vybíráme co nejmladší lístky, které mají nejlepší chuť.
Na pesto budeme potřebovat:
- 4 hrsti bršlicových listů
- 2 stroužky česneku
- loupaná slunečnicová semínka
- olivový olej
- sůl
- pepř
K pečlivě omytým listům bršlice přidáme všechny suroviny a vše rozmixujeme. Během mixování bude zapotřebí přilévat olej, ale čiňte tak po troškách, ať není pesto příliš tekuté a olejové. Vymixujeme do požadované konzistence a dokořeníme podle chuti.
Další využití bršlice
Kozí nohu si můžete přidat také do zeleninové polévky nebo třeba do salátu. Svou chutí připomíná některé kořenové zeleniny, takže vnese do vašeho pokrmu nový netradiční aspekt. Můžete ji nasekat třeba do nádivky. A pokud vás pesto z bršlice neoslovilo, zkuste její listy přidat do jiného pesta – jen pro dochucení.
Foto: Shutterstock
To jsme dávali prasatům. A když se teď lidi přemnožili tak budeme také žrát jako prasata šrot burgán a trávu
Pesto a bez sýra? Bez tvrdého italského sýra jako je parmezán?
A proč vůbec pesto – bršlice je čerstvá k dispozici od jara do podzimu – takhle je nejlepší – a k čemu parmezán – ožužlávejte si parmezán třeba ke kopřivám 😀