Napadlo vás někdy, že každý z nás má možnost snížit riziko vzniku rakoviny? Tohle tvrzení vyplývá z celé řady studií, které jsou toho názoru, že existují jistá zdravotní opatření, jež dokážou u každého člověka snížit riziko vzniku rakoviny. Rakovina je nemoc, která dokáže vyděsit úplně každého, bez ohledu na věk nebo pohlaví. Jakmile tedy máme příležitost bojovat již proti jejímu vzniku, měli bychom se této šance chytit za za pačesy, co myslíte?
U některých je riziko vzniku rakoviny vyšší
Určitě vás nepřekvapí, když vám řekneme, že lidé trpící obezitou mají daleko vyšší riziko vzniku rakoviny nežli ti, jejichž váha je v normě. Tahle skutečnost je dávno známá a potvrzuje ji i světový fond pro výzkum rakoviny WCRF – World Cancer Research Fund. Podle tohoto výzkumu mají obézní lidé vyšší procento ohrožení vznikem rakoviny, konkrétně jejími dvanácti druhy – rakovinou prsu, dělohy, vaječníků, prostaty, jater, slinivky, žaludku, žlučníku, ledvin, jícnu, střev a konečníku.
Jak snížit riziko vzniku rakoviny?
Už jen samotný výčet těchto nepříjemných a často smrtelných onemocnění je důvodem k obavám a ještě větší hnací silou, která by nás měla motivovat k tomu, abychom nebyli lhostejní ke svému zdravé a máme-li tu možnost něco změnit, abychom ji nebrali na lehkou váhu.
Z předchozích řádků plyne, že jednou z možností, jak snížit riziko vzniku rakoviny, je udržení optimální tělesné hmotnosti, což je věc, kterou dokáže každý z nás – ať už svépomocí, nebo s vyhledáním pomoci odborníků, kteří této problematice rozumí. V následujících řádcích se s vámi podělíme ještě o další možnosti, se kterými máte vysokou šanci, že snížíte riziko rakoviny.
- zdravá strava, omezení vysoce kalorických pokrmů a potravin
- přiměřená konzumace alkoholu, ideálně nekonzumovat vůbec
- omezení pití přeslazených nápojů
- více zdravého a aktivního pohybu, jeho pravidelnost
- konzumace celozrnných potravin