Dlouhou dobu se lékaři a vědci přeli o to, zda káva škodí nebo naopak prospívá zdraví. Nakonec řada studií poměrně přesvědčivě prokázala, že ve většině případů je káva pro lidský organismus prospěšná. Neplatí to však stoprocentně a někteří lidé by ji kvůli svým zdravotním potížím naději pít neměli.
Káva ledvinám prospívá
Často se mluví o tom, že by kávu neměli konzumovat především lidé, kteří mají problémy s ledvinami nebo močovým měchýřem. Mělo se totiž za to, že káva tyto orgány dále dráždí a způsobuje prohloubení obtíží. Jak se ale ukazuje, přinejmenším částečně to nebyl správný předpoklad.
Časopis American Journal of Kidney Diseases totiž zveřejnil studii, ve které informuje o pozitivním účinku kávy na ledviny. V odborné obci vzbudil velký ohlas, protože to čekal opravdu jen málokdo. Ukázalo se, že káva výrazně snižuje riziko vzniku ledvinových kamenů. Ty jsou přitom jednou z nejčastějších ledvinových obtíží. Pokud se podíváme na data ve Spojených státech amerických, je zde každoročně hospitalizováno více než půl milionu lidí s problémy, které jim způsobily ledvinové kameny.
Jednoznačné výsledky
Zmíněná vědecká práce přitom není jen nějakým okrajovým výstřelkem, ale skutečně zevrubným souborem dat, který byl získán od stovek tisíc pacientů z mnoha zemí. Výsledky jsou poměrně jednoznačné. Už jeden šálek kávy za den snižuje pravděpodobnost ledvinových kamenů o více než 40 %.
“Zjištěné výsledky ukazují, že kdo pravidelně pije kávu, má nižší riziko vzniku ledvinových kamenů,” uvedla Susanne C. Larsson z Institutu Karolinska ve Švédsku, která výzkum vedla.
Tento blahodárný účinek je pravděpodobně dán diuretickým účinkem kávy na adenosinosové receptory v ledvinách. Kromě toho káva také snižuje adhezi krystalů šťavelanu vápenatého na povrchu buněk. Káva rovněž obsahuje řadu bioaktivních sloučenin.
Foto: Shutterstock, zdroj: AJKD