Vysoký cholesterol trápí miliony lidí po celém světě. Mnozí z nich to přitom ani netuší, protože dosud nepocítili žádné komplikace. Spolu s rostoucí hladinou cholesterolu je však jen otázkou času, kdy se problémy objeví.
Blahodárné sloučeniny
Tučné molekuly, které označujeme jako cholesterol, jsou nebezpečné především z toho důvodu, že tvoří v tepnách škodlivý plak. Ten je postupně ucpává a zvyšuje riziko infarktu nebo mozkové mrtvice. Vědci však zjistili, že ke snížení cholesterolu si nemusíte pomáhat pouze léky, ale využít můžete také běžně dostupné potraviny. Ukázalo se, že sloučeniny, které obsahuje kůra citrusů, dokáží v krátké době snížit cholesterol až o 40 %.
V dnešní době mají zvýšenou hladinu cholesterolu dva lidé z pěti, což u nich významně navyšuje riziko kardiovaskulární choroby. Pokud tomu chtějí zabránit, musí změnit svou životosprávu a pravděpodobně také brát léky, takzvané statiny, jež mají ale řadu nežádoucích účinků a někteří lidé je snáší jen velmi špatně.
Může nahradit léky
Studie publikovaná v časopise Science Daily však ukázala, že antioxidanty obsažené v kůře citrusů mohou snížit vysoký cholesterol efektivnějším způsobem než některé předepisované léky, a to navíc bez jakýchkoliv vedlejších efektů.
“Naše studie ukázala, že polymetoxylované flavony (PMF) mají nejúčinnější efekt na snížení cholesterolu ze všech citrusových flavonoidů,” uvedla doktorka Elzbieta Kurowska, která vedla výzkum ve společnosti KGK Synergies. “Domníváme se, že PMF mají potenciál konkurovat a dokonce překonat účinek snížení cholesterolu u některých léků, a to bez rizika nežádoucích účinků.“
Zmíněné látky najdeme v řadě citrusů, přičemž největší množství obsahuje kůra mandarinek a pomerančů. Studie vychází z toho, že PMF pracuje způsobem, který brzdí syntézu cholesterolu a triglyceridů v játrech.
Foto: Shutterstock, zdroj: Express