Pakliže vás trápí cukrovka, znamená to obvykle jediné. Vaše tělo nedokáže produkovat dostatečné množství inzulinu, případně ho organismus neumí správně vstřebat. Inzulin je přitom jedním ze základních hormonů v lidském těle, který se stará o regulaci krevního cukru. Bez tohoto mechanismu mohou hodnoty cukru v krvi dosáhnout velmi nebezpečných hodnot.
Netradiční nápoj
Naštěstí však můžete cukr v krvi ovlivnit tím, jak se budete stravovat. Existují přitom také potraviny a nápoje, které se osvědčily právě v tomto ohledu. Tedy, že v případě potřeby velmi rychle dokáží glukózu snížit. Jednou z nich je čaj z morušovníku.
Studie publikovaná v časopise Saudi Journal of Biological Sciences uvádí, že morušovníkový čaj je schopen zvrátit nárůst hladiny cukru v krvi po jídle, které má vysoký glykemický index. To je takové, které tělo rychle vstřebá a cukr se dostane do krve.
Efekt byl velmi výrazný
Vědci jednoduše porovnali, jak působí obyčejný čaj a čaj z morušovníku na dobrovolníky, kteří trpí cukrovkou druhého typu. Dotyční svůj čaj vypili spolu s jídlem a následně jim byl po 90 minutách změřen krevní cukr. Ukázalo se, že odpověď u pacientů, kteří vypili morušovníkový čaj, byla výrazně větší.
“Míra tohoto efektu se ukázala být velmi významná,” uvádějí vědci ve své studii. “Morušovníkový čaj dokázal stlačit hladinu glukózy do 90 minut od konzumace.“
Mezi příznaky cukrovky druhého typu patří žíznivost, únava, častá potřeba močení, nevysvětlitelné hubnutí, problematické hojení ran nebo rozmazané vidění.
Foto: Shutterstock, zdroj: Science Direct