Ořechy jsou zdraví prospěšné, obsahují omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro správnou funkci mozku. Pravidelná konzumace prospívá pleti, vlasům i nehtům a zahání chutě na sladkosti. Jak správně konzumovat ořechy? Před konzumací ořechy namáčejte!
Semínka rostlin, výborné ořechy
Milujeme je všechny, vlašské, pekanové, pistáciové, para, kešu, burské a spoustu jiných. Ořechy dodají organizmu energii a takzvané zdravé tuky, ke svačině byste si měli dopřát hrst ořechů každý den. Jejich pravidelná konzumace se doporučuje i dětem, seniorům, těhotným ženám nebo osobám v režimu redukční diety. Dokonce se můžete setkat se studiemi, které doporučují konzumaci ořechů jako prevenci před onkologickými onemocněními.
Ořechy musíte aktivovat
Ořech je před konzumací nutné aktivovat. Tím se zvýší jeho výživová hodnota a stravitelnost. Tělo z něj bude moci vstřebat mnohem více prospěšných látek. Aktivací se zároveň odstraňuje nebezpečná kyselina fytová, která se v semenech nachází.
Primárním úkolem semínka je jeho klíčení, do doby klíčení je ořech chráněn kyselinou fytovou. Pokud byste kyselinu fytovou z ořechu neodstranili, naváže se v těle na důležité minerály. Po konzumaci nenamočeného ořechu bude tělo hůře vstřebávat zinek, železo, vápník či mangan.
Namáčejte ořechy
Pro lepší stravitelnost a více výživových hodnot je nutné ořechy namáčet. Ořechy promyjte na sítku a vložte do misky se solí. Vodu měňte každé 4 hodiny a nechte ořechy namočené 24 hodin. V noci může být interval výměny vody samozřejmě delší. Celodenní máčení prospívá všem druhům ořechů, některé mohou mít interval kratší. Vlašské ořechy postačí máčet 4 hodiny, pekanové 5 hodin a u kešu je to jen 2 hodiny.
Aby se ořechům vrátila chrupavost, můžete je dát do trouby prosušit na horkovzduch nebo opražit na pánvi. Pozor na možný výskyt plísní, namáčené ořechy jsou určeny pro brzkou konzumaci.
Foto: Shutterstock