Vybudujte si imunitu a dodejte tělu potřebné živiny. Nebudete přitom utrácet. Vše si zajistíte díky odpadu z ovoce, které je dostupné po celý rok. Co si dát?
Oblíbené ovoce
Ananas většinou nechybí na našem vánočním stole. Toto tropické ovoce s tvrdou slupkou a šťavnatou dužinou má nezaměnitelnou chuť a podle výživových poradců je zdrojem cenných antioxidantů a dalších nutrientů. Přesto toto ovoce dosud nevyužíváme tak, jak by si zasluhovalo.
Slupka? Do koše!
Většina z nás ananasovou slupku nemilosrdně vyhodí do koše. Někteří ji možná alespoň zrecyklují a stane se součástí bio kompostu, či se o ni postará vermikompostér. Tím to ale hasne. O jejím přínose nevíme nic. Přitom vyhazujeme do odpadu něco skutečně cenného. Víte, jaké benefity pro náš organismus slupka z ananasu představuje? Jak ji správně upravit, abychom ji využili?
Enzym pomocník
Ananasová slupka obsahuje bromelain. Tento čistě přírodní enzym se hodí nejen pro odbourávání tuků, ale má i protizánětlivé účinky. Enzym obsažený v kůži ananasu vám tak může pomoci například pro rychlejší hojení poúrazových stavů.
Antioxidant
Vitamín C je jedním z nejvýznamnějších antioxidantů, se kterými se v potravě můžeme setkat. Pomáhá bojovat proti vzniku civilizačních chorob, podílí se na celé řadě metabolických procesů nezbytných pro naše tělo. Podporuje imunitu, funguje jako rytíř proti bakteriím a plísním. A víte, kde jej naleznete v přirozené podobě? Ano, v ananasu. I v jeho slupce.
Střeva zajásají
Ananasová slupka toho ale dokáže mnohem více. Dovede bojovat proti střevním parazitům. Obsahuje vlákninu, takže vám ustálí trávicí procesy a nabídne zdravé zázemí pro prospěšné bakterie ve střevech. Mimo jiné se postará o to, aby vás netrápila zácpa.
Zdravé zuby a kosti
Ananasová slupka v sobě obsahuje mangan. Tato látka je nezbytná pro zdravé zuby i kosti. Takže pokud si přejete mít svou ústní dutinu zdravou a zářivou, dopřejte si slupku z ananasu.
Jak na konzumaci?
Ananasová slupka z bio ovoce se dá použít například jako šťáva. Slupku nechejte čtvrt hodiny vařit ve vodě. Nebojte se přidat koření, například skořici. Po vychladnutí obsah hrnce rozmixujte a přelijte směs sítko. Vynikající šťáva je připravena.
Druhá možnost je vytvořit si přímo čaj. Ananasové slupky vložte do hrnce spolu s hřebíčkem, skořicí a kouskem zázvoru. Chvíli povařte. V případě potřeby čaj oslaďte medem.
Hurá! Konečně máte svůj elixír plný potřebných živin. Navíc jste skvěle využili slupku, kterou byste vyhodili.
Foto: Shutterstock, zdroje: Mindbodygreen, Indian Express