10 potravin, které by experti na výživu nikdy nejedli. Lidé je konzumují ve velkém a myslí si, že jsou zdravé

Ve snaze dát našemu tělu to nejlepší konzumujeme potraviny, o kterých se domníváme, že jsou pro nás prospěšné. Přesto můžeme být někdy překvapeni. Následujících deset potravin se mohou jevit jako neškodné či dokonce zdravé, ve skutečnosti bychom se jich měli vyvarovat. Které to jsou?

Cereálie

Snídaňové cereálie se tváří jako nejzdravější jídlo na světě. Čest výjimkám, ale ve skutečnosti je tomu tak málokdy. Často obsahují přidaný cukr, a naopak postrádají dostatečné množství bílkovin a vlákniny.  

Ochucené jogurty

Jogurt? Jednoznačně! Ale zvolte jedině neslazený. Množství cukru v ovocných jogurtech je až zarážející, zpravidla jde o 10 % a více. Jestli máte problém neslazený jogurt pozřít, nevadí, přidejte si k němu nakrájené nebo rozmixované čerstvé ovoce.

Nízkotučné výrobky

Méně tuku automaticky neznamená zdravější. Výrobci totiž často nahrazují tuk cukrem, aby dosáhli požadované chuti. Produkty nízkotučné navíc mohou být méně syté než ty polotučné, protože tuk v nás podporuje pocit plnosti a dělá jídlo příjemnějším. Tuky jsou nezbytnou součástí skladby naší stravy, proto se jich nesnažte zbavit úplně, spíše najděte výživné potraviny s vysokým obsahem tuku, které jsou prospěšné.  

Rostlinná mléka

Více a více lidí přechází na rostlinnou stravu, a proto obliba rostlinných mlék raketově narůstá. Některá z nich mohou být výbornou alternativou k mléčným výrobkům, ale některá nejsou tak zdravá, jak se domníváme. Pokud není výslovně uvedeno ve složení, většina rostlinných mlék obsahuje přidaný cukr pro lepší chuť. Proto raději vybírejte neslazené varianty.

Zpracované maso

Salámy, šunka, klobásy, párky, zkrátka jakékoliv maso, které bylo upraveno proto, aby déle vydrželo a lépe chutnalo. Problémem je obsah dusičnanů a dusitanů. Hlavně červené zpracované maso zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, mrtvice a infarktu. Maso nejlépe nakupujte čerstvé a zpracovávejte sami.  

Foto: Shutterstock

Energetické drinky

Možná vám pomohou, ale jejich složení je děsivé. Obsahují přidaný cukr, umělá barviva a velké množství stimulantů, zejména kofein. Pití těchto nápojů, zvláště u mladistvých, vede k obtížím jako je vysoký krevní tlak, ztučnění jater a obezita.

Dietní nápoje

Pijeme je proto, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Chceme si dát colu, ale abychom ulevili svědomí, objednáme si raději dietní. Dietní nápoje sice skutečně neobsahují cukr, ale studie ukazují, že u jejich pravidelných konzumentů existuje vyšší pravděpodobnost zdravotních obtíží jako je vyšší hladina cukru v krvi a vysoký krevní tlak. Dietní nápoje navíc mění reakce mozku na jídlo, máme po nich větší chuť na sladké.

Kupované smoothie

Proti domácímu smoothie nelze nic namítat, ale předpřipravené smoothies v restauraci nebo přímo balené v obchodním řetězci obsahuje obrovské množství kalorií a cukru. Vždy si raději přečtěte složení.

Proteinové výrobky

Ne vždy je vyšší obsah bílkovin výhrou. Potraviny, které přirozeně obsahují bílkoviny (ryby, vejce, fazole) jsou samozřejmě více než prospěšné, ale proteinové tyčinky a nápoje bývají nabité dalšími zbytečnými přísadami, které tělu neprospívají. Proto je nejlepší se zaměřit na vyvážený jídelníček.

Bezlepkové produkty

Samozřejmě, že pro všechny trpící nesnášenlivostí na lepek, jsou bezlepkové potraviny úžasné. Avšak označení „bezlepkové“ neznamená automaticky zdravější. Některé zpracované bezlepkové pochutiny totiž obsahují relativně hodně kalorií a přidaného cukru, a navíc v nich najdeme méně bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů než v potravinách s lepkem.

Foto: Shutterstock, zdroj: healthline.com

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Bingo!
Konečně se tady s někým shodnu!