Souvislost mezi stravováním a rozvojem rakoviny je nezpochybnitelná, jakkoliv jde o komplexní a nejednoznačnou problematiku. Stále více studií však potvrzuje, že určité skupiny potravin jsou nebezpečnější než jiné. To potvrzuje také vědecká práce publikovaná v časopise Nutrition and Cancer, která poukazuje na přímou spojitost mezi rafinovanými cereáliemi a rakovinou žaludku.
Opravdu škodlivé potraviny
Potraviny, které byly zpracovány a byly jim odebrány jejich původní výživové hodnoty, jsou považované za rafinované. Mezi rafinované cereálie se potom řadí poměrně široká škála nejrůznějších jídel, jako je bílý chléb, těstoviny, sladké a slané sušenky, snídaňové cereálie, bílý rýže či vafle.
Vědci zkoumali velké množství dat v průběhu deseti let a snažili se přijít na to, které potraviny zvyšují riziko rakoviny žaludku. Zjistili to, že jde právě o rafinované cereálie. Naopak u zeleniny a ovoce se ukázalo, že riziko snižují.
Co škodí a co prospívá
“Výsledky této studie potvrzují ochrannou roli ovoce a zeleniny proti rakovině žaludku a škodlivý efekt rafinovaných cereálií na neoplasmu,” uvádějí vědci v závěru své práce.
Nejde o první studii, které došla k podobným závěrům. Je jich ve skutečnosti hned několik. “Rafinované cereálie jsou přímo spojeny s rizikem rakoviny ústní dutiny a hltanu,” uvádí pro změnu studie publikovaná v časopise European Journal of Clinical Nutrition.
Podobné studie je zapotřebí brát vážně, protože případů rakoviny neustále přibývá. Podle některých vysvětlení je to dáno právě tím, že lidé konzumují stále větší množství nezdravých potravin.
Foto: Shutterstock, zdroje: Nutrition and Cancer, European Journal of Clinical Nutrition