Rakovina může přepadnout každého a doslova mu změnit život. Je ale také pravdou, že člověk může riziko významným způsobem ovlivnit. Obvykle platí, že ho může snížit tím, že se bude stravovat zdravě a mimo jiné doplňovat do svého těla potřebné vitaminy. Jak se ale ukazuje, ne všechny doplňky stravy musí takto působí a některé mohou mít i opačný efekt.
Nepravděpodobná spojitost
Pravdou je, že spojení mezi rakovinou a vitaminem E ve formě doplňků stravy, tedy vitaminových tablet či kapslí, se postaralo o zdvižené obočí u řady lékařů, protože je opravdu překvapivé. Pravdou je, že ne všichni vědci jsou zajedno, ale pochybnosti existují. “Studie přinesly různé výsledky ohledně rizika vitaminu E na rozvoj rakoviny,” uvedla lékařka Stacy D’Andre pro deník Express.
Bohužel, jedna významná studie z poslední doby se přiklonila jednoznačně na stranu těch, kdo tvrdí, že tu spojitost existuje, a to poměrně značná. Ukázalo se, že vitamin E v množství 400 IU za den může zvýšit riziko rakoviny prostaty v porovnáni s placebem. Jde tu především o takzvaný alfa tokoferol acetát, který obvykle najdeme právě v doplňcích stravy s vitaminem E.
“Je důležité si uvědomit, že doplňky stravy a přirozené zdroje z jídla mají různé formy vitaminu E, jako je gama, delta a beta tokoferoly,” vysvětluje doktorka. “Doplněk stravy ve studii měl formu alfa, tedy nevíme více o riziku dalších tokoferolů na rozvoj rakoviny.“
Specifická genetická výbava
Podle doktorky však nelze brát tato zjištění na lehkou váhu. Zřejmě to ukazuje, že minimálně ne pro každého je užívání vitaminu E ve formě doplňků stravy vhodné. Ostatně, je známo, že tento vitamin může být v konfliktu s některými léky, zejména pak warfarinem, statiny na vysoký cholesterol nebo vitaminem K. Někdy může způsobit také zvýšenou krvácivost.
Nevíme přesně, jakým způsobem zvyšuje vitamin E riziko rakoviny. Ale i tady se objevila studie, která tvrdí, že svou roli zřejmě sehrává genetická výbava. Lidé s různými změnami v genu zvaném COMT měli různé riziko rozvoje rakoviny, pokud užívali vitamin E.
Lékařka každopádně doporučuje, aby si lidé zajistili dostatečný přísun vitaminu E z přirozených zdrojů, jako jsou ořechy, listová zelenina, vejce nebo semínka.
Foto: Shutterstock, zdroje: Journal of the National Cancer Institute, JAMA Network, Express