Vajíčka patří k oblíbeným potravinám. Dají se připravit na nespočet způsobů a jsou základem mnoha slaných i sladkých pokrmů. V minulosti kolem nich často panoval mýtus, že jsou nezdravá a měli bychom se jejich konzumaci zcela vyvarovat. Odborníci na stravu však nakonec přišli s opačným zjištěním. V přiměřené míře jsou vajíčka nejen neškodná, ale dokonce prospěšná. Spoustu užitečných látek obsahuje i samotný žloutek.
Benefity skryté v srdci vejce
Hodně lidí nemá vaječný žloutek zrovna v lásce a z vařených vajec jej dokonce odstraňují. Je to škoda, protože žloutek má našemu tělu rozhodně co nabídnout. Výzkumníci dokonce nedávno zjistili, že právě tato část vejce je nejbohatší na živiny.
Ve vaječném žloutku najdeme především vitamín B a dále také vitamíny E, D a A. Nechybí ani vápník, selen, draslík, železo, fosfor či zinek.
Podle studie provedené v roce 2019 týmem vědců na univerzitě ve francouzském Tours přináší konzumace žloutků lidskému tělu následující benefity:
- Dokáží posílit imunitní systém. Mohou za to takzvané sulfátované glykopeptidy, látky obsažené v membráně žloutku. Ty napomáhají chránit tělo před nemocemi i infekcemi.
- Jsou významným zdrojem luteinu a zeaxantinu. Obě tyto látky jsou prospěšné pro náš zrak. Snižují riziko šedého zákalu a makulární degenerace (nemoci, která postihuje především seniory a při níž dochází ke ztrátě centrálního vidění).
- Působí příznivě na krevní tlak. Žloutky pomáhají snižovat krevní tlak a tím pádem předcházet srdečním onemocněním.
A jak je to s cholesterolem?
Největším strašákem ve vejcích má být škodlivý cholesterol. Tuto látku ve vaječném žloutku opravdu najdeme a skutečně našemu tělu ve větším množství neprospívá. Pokud jste ovšem zdraví a konzumujete vejce s mírou, nemusíte se ničeho obávat. Jeden až dva žloutky denně vám rozhodně neublíží.
Na vajíčkách je nejlepší, že je můžete připravit na mnoho rozličných způsobů. Jsou vynikající jako vydatná snídaně, která vás zasytí na dlouhou dobu. Pochutnáte si na nich se špenátem, v salátu a skvěle doladí i některé polévky. Samozřejmě jsou důležitou součástí těsta při přípravě dezertů. Vždy dbejte na to, abyste používali jen čerstvá a pokud možno kvalitní. Nejlepší jsou samozřejmě domácí, ale jestliže tuto možnost nemáte, zkuste hledat v obchodě alespoň ta z volného chovu.
Foto: Shutterstock, zdroj: Medical News Today
A co bílek – ten můžu sníst taky, nebo ho mám rovnou vyhodit? 😛