Rostlinka rýmovníku by měla být součástí každé domácnosti. Nejen, že nám zkrášlí prostor, ale také v dané místnosti eliminuje škodlivé látky z ovzduší. Nehledě na to, že odpuzuje komáry a lze jej využít při nachlazení, bolesti v krku, ale i při snížené imunitě. V takových případech je možné rýmovník naložit do medu a následně si užívat jeho efektivní účinky.
Jaké nám rýmovník nabízí benefity?
Již z názvu je zřejmé, kde bude rýmovník účinkovat. Jestliže máte rýmu, tato rostlina může být pomocníkem číslo jedna. Stačí si uštípnout jeden lístek z rýmovníku, promnout jej mezi prsty a na malou chvíli si jej přiložit k nosu. Uvolněné silice efektivně uvolní ucpané dýchací cesty. Příjemná a svěží vůně pomůže při nachlazení, ale i při nervozitě. Působí přímo jako balzám na nervy. Jestliže je součástí vašeho topení i zvlhčovač vzduchu, naplňte ho vodou a vložte do něj několik rozlámaných lístků rýmovníku.
S rýmovníkem do medu
Ideální způsob, jak využít sílu přírody při nachlazení. Rýmovníkový med nám pomůže při kašli, snížené imunitě i na urychlení léčby rýmy. Jestliže máte rádi čaj s medem, zkuste ten z rýmovníku. Získáte tak mnohonásobně více tělu prospěšných látek, ale i netradiční vynikající chuť. Pokud jste člověk, který raději využije sílu přírody než kupované preparáty z lékárny, pusťte se do přípravy rýmovníkového medu. Příprava je opravdu jednoduchá.
Jak připravit rýmovníkový med
Na postupu není nic složité a výsledek vás jistě nadchne. Připravte si tyto suroviny.
- půl kila krupicového cukru
- 30 lístků rýmovníku
- 1 ks citron
Ze všeho nejdříve si nachystejte velkou zavařovací sklenici. Ideální bude třílitrová sklenice s víčkem. Umyjte ji a následně si natrhejte lístky, které také umyjete. Nechte je uschnout a na dno sklenice nasypte cukr. A to tak, aby se celé dno pokrylo. Následně na cukr dejte nasekané lístky rýmovníku a opět je zasypte cukrem. Tak pokračujte dále. Poslední vrstva, pod kterou budou citronové plátky, bude z cukru.
Takto připravenou sklenici odložte přibližně na deset dní například na parapet. Po deseti až čtrnácti dnech se začne tvořit sirup, který sceďte do vyvařených zavařovacích sklenic. Uchovávejte v chladu a temnu.
Foto: Shutterstock