Jídelníček kojící matky vyvolává u mnoha žen obavy. Strava musí být pestrá a zdravá, ale obzvlášť v šestinedělí je potřeba dávat pozor na spoustu potravin, které by mohly způsobit bolení bříška vašeho miminka, nebo mu vyvolat kopřivku.
Zelenina při kojení
V první řadě byste měla myslet na to, že živíte nejen sebe, ale i své miminko. Prosto se snažte, aby vaše strava byla pestrá a plná vitamínů. Do svého jídelníčku zařaďte velké množství zeleniny. Pro kojící matku je ideální mrkev, okurka, sladké papriky, dýně, cukety atd. Snažte se jíst zeleninu především čerstvou, protože tak si uchová co nejvíce vitamínů. Nekombinujte však velké množství. Pokud miminko bude neklidné, zabolí ho bříško, nebo se osype, snáze se zjistíte co mu vadilo.
V šestinedělí se vyhněte zelenině, která nadýmá. Nevhodný je květák a brokolice, ale také luštěniny – hrách, fazole, atd.
Ovoce v jídelníčku kojící matky
Dále zařaďte do svého jídelníčku ovoce. Nejvhodnější jsou jablka a banány. Se zařazováním dalších druhů ovoce buďte obezřetné a postupujte pomalu. Nejlépe vždy jeden druh za den a jen v malém množství. Exotické ovoce si raději nechte až po šestinedělí, mohlo by vyvolat alergickou reakci. Nebezpečné jsou také jahody, které svou výraznou chutí způsobují miminkům kopřivku. Pozor si dejte i na výrobky z jahod, jako jsou džemy apod.
Pokud budete mít chuť na citrusy, buďte opět opatrné. V prvních týdnech po porodu je raději nekonzumujte vůbec, a posléze je zařazujte do svého jídelníčku velmi pozvolna.
Pečivo pro kojící ženy
Máte chuť na čerstvý křupavý rohlík? Raději na něj zapomeňte! Čerstvé pečivo je stejné zlo, jako zelenina, která nadýmá. Vy si na něm pochutnáte, ale vaše miminko bude mít bolení bříška. Pokud si chcete dopřát pečivo, je lepší jíst ho až druhý den. A úplně nejlepší variantou je pečivo vícezrnné a nekynuté.