Většina lidí nedokáže správně udělat smažený sýr. Díky tomuto fíglu vám nevyteče a ještě bude zdravější

Smažený sýr není úplně tím nejzdravějším pokrmem na světě, obzvlášť tehdy, pokud si k němu přidáme ještě hranolky a tatarku, ale i přesto je u nás už po dlouhou dobu velmi populárním pokrmem. Spousta lidí se však bojí smažený sýr doma připravovat, a to právě proto, že jim velmi často vyteče z trojobalu ven. Většina z nás si ho tak raději objedná v restauraci nebo ve fast foodu. V čem tedy spočívá trik, aby sýr při smažení nevytékal?

Správná volba sýra

Vše začíná už výběrem dobrého, kvalitního sýra. Tím nejvhodnějším na smažení je gouda nebo tradičně používaný eidam, který je nakrájený alespoň na centimetr silné plátky. Pokud chcete mít na stole chutný smažák, nekupujte si sýry, které jsou předem balené, a už vůbec nezkoušejte na tento populární český pokrm použít sýr nízkotučný. Takový vám při smažení jen pustí vodu a nebude tak chutný. Nechte si tedy nejlépe nakrájet čerstvý sýr, který má vyšší obsah tuku, a to alespoň 30 %. Tučnější sýr vám také nebude při kontaktu s olejem tolik prskat.

Foto: Shutterstock

Dokonalý trojobal jako základ

Nejen správná volba sýra je důležitá. Velmi záleží i na dobře provedeném trojobalu, kdy je potřeba dbát na to, aby byl každý plátek obalen skutečně pečlivě. Pokud plátky neobalíte opravdu důkladně, může se stát, že vám sýr během smažení vyteče. Nejprve ho tedy obalte v hladké mouce, poté v rozšlehaném vajíčku s trochou soli a mléka, a následně ještě ve strouhance. Abyste zabránili nechtěnému vytékání sýra z trojobalu, můžete každý plátek vyzkoušet obalit ještě jednou. Také můžete zkusit nahradit klasickou strouhanku rozdrcenými kukuřičnými lupínky. Trikem hospodyněk je opláchnutí sýra vodou před samotným obalováním. Mouka pak na něj lépe přilne.

Obalený sýr pak dejte alespoň na 10 minut do mrazáku a až poté ho začněte smažit na rozpáleném oleji. Při smažení si pak dávejte velký pozor na to, abyste trojobal nijak neporušili a nezpůsobili si tak vytečení chutného sýra ven. Vyberte si proto vhodnou obracečku a zapomeňte při otáčení na používání vidličky.

Pečení v troubě

Samozřejmě, že když budete sýr péct v troubě, už to nebude ten klasický smažený sýr na oleji. Pečením mu však jeho chuť neseberete, a navíc bude alespoň o něco zdravější, než když ho budete dlouze smažit na přepáleném oleji. Výhodou pečení v troubě je také to, že sýr tolik nevytéká a hlavně nenasákne tolik oleje jako při klasickém smažení.

Obalený sýr, potřený zlehka trochou oleje, dejte na plech na pečicí papír, a poté vložte do předem předehřáté trouby na 200 °C. Pečte okolo 20 minut, avšak nezapomeňte ho čas od času zkontrolovat, aby se nespálil. Jakmile bude mít svou tradiční zlatavou barvu na povrchu, můžete servírovat.

Foto: Shutterstock, zdroj: Cooklikeczechs

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments