Už jsme přišli na to, že přidávat do těsta na dort některé druhy zeleniny, může přinést skvělý výsledek. Největšími stálicemi v tomhle trendu jsou cuketa a mrkev. Díky nim je korpus těsta krásně vláčný a získá lehce nasládlou chuť, které tak dosáhneme i bez cukru, tudíž je dezert vhodný i pro lidi, kteří preferují zdravé stravování. Udělejte si hezké odpoledne s mrkvovým zákuskem.
Nastrouhaná mrkev v těsně způsobí to, že korpus nebude suchý a těžký. Zvláční ho a provzdušní a mlsání je díky ní zdravější. Do mrkvového dortu se ve svém pořadu pustili i Kluci v akci, kteří jej připravovali s tvarohovým krémem a mletými ořechy – což je vskutku neodolatelná kombinace.
Na korpus si připravíme:
- 500 g mrkve
- 200 g mouky
- 200 g cukru (může být třtinový)
- 5 vajec
- 150 g vlašských ořechů
- 150 g strouhaného kokosu
- 300 ml slunečnicového oleje
- citron
- vanilkový cukr
- lžíce jedlé sody
- půl lžičky soli
Mrkvový dort
Začneme nejotravnější částí práce – strouháním mrkve. Jakmile máme tohle za sebou, je už příprava dortu rychlá s snadná. Vyšleháme vejce s cukrem a přidáme citronovou šťávu, kůru z citronu (volíme bio citron, případně jej důkladně omyjeme) a nastrouhanou mrkev. Zbylé suroviny společně promícháme a následně vyšleháme spolu s „mokrou“ směsí. Těsto není třeba šlehat dlouho, jen tak, aby se suroviny dobře spojily.
Pečeme v dortové formě na 170 °C, dort by měl být hotový do hodiny. Jakmile mrkvový korpus vychladne, můžeme se vrhnout do přípravy krému a zdobení.
Čím ozdobit mrkvový dort?
Zmiňovali jsme tvarohový krém, který se k mrkvovému dortu velmi hodí a dá se říct, že je to taková klasika, která k tomuhle dortu zkrátka patří.
Skvěle se k němu hodí i karamelová poleva, která podpoří jeho sladkost a zvýrazní mrkvovou chuť, která v těstě jinak zaniká. Díky ozdobení čerstvým ovocem bude zase působit svěžejším dojmem a získá lákavější vizuální dojem. Vhodné k ozdobení budou také ořechy anebo třeba marcipán.
Foto: Shutterstock