Rakovina je obvykle spojena s nezdravým způsobem života. Ve větším riziku jsou zcela nepopiratelně lidé, kteří nemají dostatek pohybu, kuřáci, konzumenti alkoholu i ti, kdo holdují průmyslově zpracovaným potravinám ve velké míře. Bohužel to ale není tak jednoduché, že by stačilo napravit tyto body a člověk by se z rizika vymanil. Jak dokládají nejrůznější studie, problémem mohou být i nezávadně působící potraviny či nápoje.
Zdravý, ale jen někdy
Dosud platilo přesvědčení, že černý čaj je jedním z těch nápojů, které vůči rakovině působí spíše preventivně. A to zejména proto, že obsahuje celou řadu antioxidantů, jež působí proti nebezpečným volným radikálům. Tyto studie však byly většinou provedeny na zvířatech. Ačkoliv se předpokládalo, že podobný efekt budou mít i u lidí, podle všeho tomu tak není.
Jak uvádí organizace Breast Cancer, v případě lidí se nepotvrdilo, že by černý čaj snižoval riziko rakoviny prsu. Ve skutečnosti je tomu právě naopak. Podle studie publikované v časopise BMC Cancer Journal, je černý čaj naopak významným rizikovým faktorem pro toto onemocnění.
Nepříjemné výsledky
Jde o meta analýzu, která studovala desítky jednotlivých studií, na nichž se podílely více než tři miliony účastníků. U mnoha desítek tisíc z nich se objevila rakovina. “Neukázalo se, že by konzumace černého čaje měla preventivní vliv na jeden z pěti zkoumaných typů rakoviny,” uvádějí vědci. “Ovšem, v případě analýzy jedné podskupiny jsme zjistili, že konzumace tří šálků černého čaje výrazně zvyšuje riziko rakoviny prsu.“
K podobným výsledkům dospěly i další analýzy. Na druhé straně je také třeba říct, že dřívější studie spíše hrály ve prospěch černého či zeleného čaje coby zdrojů látek, jež působí na rakovinu preventivně. Například vědecká práce publikovaná v British Journal of Cancer uvádí, že konzumace černého čaje zvyšovala šance na přežití rakoviny.
Foto: Shutterstock, zdroje: BMC Cancer Journal, British Journal of Cancer