Oblíbený kuchyňský olej vyvolává genetické změny v mozku, zhrozili se vědci. Zřejmě ho používáte také

Kuchyňské oleje patří k nejpoužívanějším potravinám vůbec. Málokdo si totiž bez nich dovede představit každodenní vaření. Existuje celá řada druhů, ze kterých si můžeme vybírat. A jak se ukazuje, výběr je skutečně klíčový.

Způsobí závažné nemoci mozku

Některé oleje jsou totiž zdraví prospěšné a mohou nám pomoci, zatímco jiné spíše uškodí. Mezi ty druhé podle všeho patří také sójový olej, který se tímto zařazuje mezi ty vůbec nejhorší oleje, které můžete používat. Vědci totiž přišli na to, že negativně ovlivňuje mozek, a to i neurodegenerativním způsobem. V důsledku toho může při dlouhodobějším používání způsobit takové nemoci, jako je autismus nebo Alzheimerova choroba. Vyvolat může také třeba depresi nebo úzkost. Již dříve přitom byly zjištěny další negativní aspekty sójového oleje, kdy přispívá k rozvoji obezity a následně i cukrovky.

Pravdou je, že sójový olej je nejpoužívanější ve Spojených státech amerických, ale stále častěji na něj narážíme také u nás. Nemusí jít přitom jen o použití v kuchyni, ale také v nejrůznějších balených potravinách, které si každý den kupujete. Možná je tedy na čase, zase jednou poctivě pročíst složení vašich oblíbených výrobků z obchodu.

Foto: Shutterstock

Ovlivní více než 100 genů

Vědci nově zjistili, že sójový olej zcela jednoznačně ovlivňuje část mozku, která je známá jako hypothalamus. Ačkoliv o ní možná příliš nevíte, vězte, že právě tam se odehrává množství klíčových procesů, bez kterých lidské tělo nemůže správně fungovat.

Je to právě hypothalamus, který se stará o kontrolu tělesné váhy prostřednictvím metabolické funkce, udržuje teplotu těla, je nezbytně důležitý pro reprodukční procesy a nakonec i samotný tělesný růst,” konstatuje Margarita Curras-Collazo, která pracuje jako profesorka neurověd a vedla tuto studii.

Vědci zjistili, že po konzumaci sójového oleje dochází k ovlivnění více než stovky genů v lidském těle. Podle nich to jednoznačně ovlivňuje základní funkce metabolismu a také činnost mozku. Vzhledem k tomu, že tyto efekty jsou škodlivé, není daleko od podezření, že sójový olej může vyvolat například různé formy demence.

Foto: Shutterstock, zdroje: Neuroscience News, Science Daily, UC Riverside

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments