Nedostatek zinku může zhuntovat tělo. Rozpoznejte signál, kterým tělo říká, že už je ho málo

Zinek je nezbytným prvkem pro lidský organizmus a nejsme schopni si jej sami vyrobit. Proto je nutné, abychom jej přijímali v dostatečném množství ze stravy. Prozradíme vám, jak poznat, že vaše tělo volá po zinku a jak jej stravou doplnit.

Správný růst a zdravá kůže

Kůže je naším největším zevním orgánem, chrání nás před vlivy okolí. Pro správnou funkci kůže je zinek naprosto nezbytný. S dostatkem zinku se snižují projevy akné, upravují se ekzémy a mírní se výskyt kožních ekzémů.

Pro děti je zinek nezbytný pro zdravý růst kostí a kloubů. Má vliv na utváření imunitního systému, podporuje štítnou žlázu i rychlé hojení ran.

Jak poznat nedostatek zinku

Nedostatek zinku je pro organizmus závažným ohrožením, ačkoliv se vyskytuje spíše vzácněji. Ohroženi jsou kojenci, lidé holdující alkoholu nebo ti, kteří požívají léky na oslabení imunity. Závažný nedostatek zinku se projevuje narušeným růstem a vývojem, průjmy, potlačenou pohlavní zralostí, kožní vyrážkou, nesoustředěním a agresivitou.

O méně závažném nedostatku zinku hovoříme tehdy, když jej přijímáme málo ve stravě. Jedinci mají potíže s řídnutím vlasů, trpí úzkostnými stavy, hůře se jím hojí rány a mohou mít potíže s plodností. Také mají sníženou chuť k jídlu, suchou kůži a kvůli nedostatečně fungujícímu imunitnímu systému je často trápí virová onemocnění.

Zinek můžeme čerpat z mnoha druhů potravin, bohatá na zinek je například kapusta. / Foto: Shutterstock

Kdo by si měl ohlídat příjem zinku

Příjem zinku je důležitý pro všechny skupiny obyvatel, přesto jsou někteří více ohrožení. Na nedostatek zinku trpí lidé s gastrointestinální chorobou, vegetariáni, kojenci, anemici, osoby s onemocněním ledvin, alkoholici a těhotné a kojící ženy.

Doporučenou denní dávkou je 11 mg zinku u mužů a 8 mg zinku u žen. Těhotné a kojící ženy by zinku měly mít více.

Zinek v jídelníčku

Zinek můžeme čerpat z mnoha přírodních i živočišných zdrojů:

  • maso červené i drůbeží
  • ryby a mořské plody
  • luštěniny, semínka a ořechy
  • mléčné výrobky a vejce
  • kapusta, hrášek, řepa

Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline, MedicalNewsToday

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments