Plněné papriky, jak je dělá Zdeněk Troška. Jeho vypilovaný recept předčí ten od šéfkuchařů.

Plněné papriky se dají připravit na tisíc způsobů. Většinou je plníme masem a podáváme s omáčkou a knedlíkem. Na Balkáně se tohle jídlo podává s brambory. Inspirujte se režisérem Zdeňkem Troškou a připravte papriky v netradiční variaci.

Seznam ingrediencí

  • 500 g mletého masa (mix hovězí a vepřové)
  • 3 lžíce hladké mouky
  • koření (gyros, bazalka, oregano, sladká paprika, pálivá paprika, pepř)
  • slanina
  • 6 vajíček
  • 8 ks zelené papriky
  • 5 rajčat
  • sůl, olej

Příprava

Vyberte nejlépe mix mletého masa půl napůl vepřové s hovězím. Je to důležité kvůli chuti a vepřové maso dodá výslednému pokrmu šťavnatost. Maso osolte, opepřete a smíchejte s kořením. Kolik koření přesně máte dát? Zkušenější kuchaři dávají od oka, ale pokud s vařením teprve začínáte, můžete dávat po lžičkách – lžička gyrosu, bazalky a oregana. Gyros je výborné koření, které dodá paprikám ten správný šmrnc. Na oregano pozor, je velmi aromatické. Následně přidejte podle chuti cca lžíci papriky a čtvrt lžičky papriky pálivé.

Foto: Shutterstock

Pečení

Okořeňte maso, přidejte mouku a promíchejte. Papriky omyjte, odstraňte vnitřky a naplňte je masem. Vložte do pekáčku a jemně pokapejte olejem. Na pánvi opečte slaninu, cca 50 g, a posypte jí papriky. Papriky následně podlijte trochou vody a dejte péct do trouby na cca 180 °C. U horkovzdušné trouby teplotu snižte na 160 °C.

Pečte do té doby, než se papriky stáhnou. Většinou stačí půl hodinka. Poté přidejte na kolečka nakrájená rajčata. Mezitím si v hrnečku rozkvedlejte vajíčka, která nezapomeňte osolit. Až budou i rajčata stažená, přilejte na papriky vejce. Pečte ještě cca 3 min a můžete podávat.

K těmto paprikám se tradičně podávají obyčejné vařené brambory, které podlijete trochou vypečené šťávy. Pokud byste radši něco lepšího, můžete brambory ještě opéct na pánvi.

Rada na závěr

Tip! Chcete-li mít jistotu, že maso bude krásně měkké a nadýchané, vmíchejte do směsi větší špetku prášku do pečiva a trochu oleje. Výsledku litovat nebudete.   

Foto: Shutterstock

Autor: Martina Hokszová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments