Spousta lidí používá k odstranění odolné slupky nůž, čímž si přidává práci. Loupání česneku se tak navíc může stát neoblíbenou činností, protože slupka se vám takto všude lepí. Znáte trik, jak se slupky zbavit rychle a prakticky bez námahy?
Trik mistrů kuchařů
Vyzkoušejte trik kuchařů a příště česnek místo zdlouhavého loupání slupky špičkou nože jen rozmáčkněte na kuchyňském prkénku. Někteří kuchaři rozmáčknou česnek jen hranou ruky, ovšem mnohem lépe vám to půjde, pokud použijete plochou stranu většího nože. Uvidíte, že stroužek se pak bude loupat mnohem lépe. Tato metoda je velmi rychlá a opravdu funguje.
Stisknutí pomocí palce a ukazováčku
Držte stroužek česneku mezi palcem a ukazováčkem tak, aby plochá strana stroužku směřovala k vám. Poté palec a ukazováček stiskněte a ohněte k sobě horní a spodní část stroužku. Slupka pod tímto tlakem praskne a bude ji pak jednodušší prsty stáhnout. Výhodou tohoto grifu je, že stroužek česneku nebude rozmáčknutý, jako v případě předchozí varianty a nebudete potřebovat ani žádný nůž. Problém s použitím této techniky však může nastat tehdy, pokud je stroužek větší a má silnou slupku. V takovém případě je lepší nůž k rozmáčknutí použít.
Snadné pootočení stroužku
Pokud nechcete, aby česnek ztratil rozmáčknutím svůj tvar, můžete příště vzít některý z delších stroužků a vyzkoušet trik s pootočením. Tato metoda se provádí tak, že při uchopení obou stran stroužku pootočíte každou stranu opačným směrem. Slupka jde poté stáhnout mnohem snadněji a skoro sama. Tento grif však nemusí být už tak úspěšný u větších stroužků.
Zavřít do sklenice a protřepat
Pokud se vám do loupání česneku prsty ani nožem nechce, můžete vyzkoušet trik s protřepáním jednotlivých stroužků ve sklenici či v jiné nádobě s víkem. Stačí jen vložit jednotlivé stroužky do nádoby, a pak jen několikrát rychle protřepat. Slupka se takto stáhne skoro sama.
Rada na závěr
Nezapomeňte také dbát na to, jaký česnek kupujete. Je důležité, aby byla hlava česneku pevná. Pokud jsou stroužky měkké, je dost pravděpodobné, že česnek bude zkažený. Dávejte si pozor také na to, aby se od sebe jednotlivé stroužky příliš neodchlipovaly. V takovém případě by se mohlo jednat o česnek, který je přeschlý, a to by znamenalo ztrátu jeho typické chuti a vůně.
Foto: Shutterstock, zdroj: TheKitchn