Na kávu neexistuje jednoznačný pohled. Zatímco část vědecké obce neustále omílá zprávy o její škodlivosti, což je ale založeno spíše na starších studiích, nové poznatky přinášejí spíše pozitivnější pohled. Odborníci se liší také v tom, v jaké míře by se káva měla konzumovat. Jedni doporučují šálek denně jako maximum, další zase čtyři i více, protože teprve pak může tělo těžit z jeho přínosů, například na kardiovaskulární systém.
Káva velkým přínosem
Největší diskuze se pak vedou o tom, jakým způsobem káva působí na ledviny. Dosud se totiž předpokládá, že když už káva tomuto orgánu vyloženě neškodí, potom ho minimálně dráždí, což platí také pro močových měchýř. Dráždění pak v přeneseném smyslu znamená zátěž, kdy může káva působit například močopudně.
Proto nepřekvapí, že se jeden vědecký tým zaměřil na to, jak káva na ledviny působí. Studie publikovaná v časopise American Journal of Kidney Diseases přinesla poměrně věrohodnou zprávu o tom, zda je káva na ledviny vhodná nebo nikoliv. Odborníci překvapivě zjistili, že i tady je káva velkým přínosem. Pomáhá totiž redukovat riziko vzniku ledvinových kamenů.
Pakliže se domníváte, že ledvinové kameny jsou poměrně vzácnou záležitostí, pak vás zřejmě překvapí, že třeba ve Spojených státech amerických je každoročně přijato do nemocnice více než 500 tisíc lidí právě s problémem spojeným s ledvinovými kameny. Káva by tak mohla pomoci vyřešit skutečně závažnou záležitost.
Ledvinové kameny zmizí
Vědci přitom nebyli žádnými troškaři a analyzovali obrovské množství dat od stovek tisíc pacientů. Dospěli k závěru, který lze jen obtížně zpochybnit, protože u těch, kdo konzumovali kávu, bylo riziko vzniku ledvinových kamenů nižší o významných čtyřicet procent.
“Výsledky naší práce jednoznačně dokládají, že pravidelné pití kávy vede k omezení tvorby ledvinových kamenů,” uvádí hlavní autorka studie Susanne C. Larsson z prestižního Karolinska Institutu.
Vlastně nejde o tak velké překvapení, pokud se podíváme na teoretické znalosti toho, co o kávě a ledvinách víme. Kofein má totiž diuretický efekt na adenosinosové receptory v ledvinách. Kromě toho působí na snižování adheze krystalů šťavelanu vápenatého.
Káva také obsahuje řadu bioaktivních sloučenin, které mají podobně pozitivní účinky jako kofein. Je proto s podivem, že některé dřívější studie uváděly, že káva k tvorbě ledvinových kamenů naopak přispívá.
Foto: Shutterstock, zdroj: AJKD