Oblíbená potravina, která způsobuje rakovinu. Lidé si ji dávají ve velkém, varoval lékař

Ačkoliv mají lékaři stále více možností, jak léčit rakovinu, statistiky bohužel nelžou a uvádějí, že každoročně této chorobě podlehne až deset milionů lidí. Dlouhodobě se toto číslo příliš nesnižuje, ba právě naopak. Stojí za tím totiž skutečnost, že případů přibývá. Odborníci to obvykle dávají do souvislosti s nezdravým životním stylem a upozorňují, že každý může udělat hodně pro to, aby neonemocněl.

Široce využívaná potravina

Vědci věnují mnoho času výzkumům, na základě kterých zjišťují, jaké potraviny mohou být z tohoto hlediska škodlivé a způsobovat růst nádorových buněk.

Bohužel se ukázalo, že i jedna velmi oblíbená a široce používaná potravina má neblahé důsledky. Jde o bílou mouku, která se běžně vyskytuje v chlebu, pečivu a dalších každodenních pokrmech. “Jednou z nejběžnějších surovin, u kterých se ukázala spojitost s rakovinou, je zpracovaná bílá mouka,” uvedl lékař Hussain Abdeh pro server Express.

Foto: Shutterstock

Zpracované potraviny jako problém

Důvody jsou přitom poměrně jednoduché. U mouky dochází k procesu bělení nejrůznějšími chemikáliemi, mezi nimiž nechybí ani oxid chloričitý. Cílem je jediné: propůjčit mouce typicky bílou barvu. Tyto chemikálie přitom mohou být rakovinotvorné.

Aby toho nebylo málo, obsahuje mouka také značné množství sacharidů. Jde o potravinu s vysokým glykemickým indexem, po jejíž konzumaci dochází k rychlému nárůstu krevního cukru v krvi. Zároveň sacharidy organismus zatěžují a podporují tvorbu zánětů.

Jde o další ukázku toho, že zpracované potraviny jsou metla lidstva a jedním z původců mnoha civilizačních chorob. Pokud chcete jejich rizika omezit, měli byste také omezit konzumaci bílé mouky.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments