Ačkoliv mají lékaři stále více možností, jak léčit rakovinu, statistiky bohužel nelžou a uvádějí, že každoročně této chorobě podlehne až deset milionů lidí. Dlouhodobě se toto číslo příliš nesnižuje, ba právě naopak. Stojí za tím totiž skutečnost, že případů přibývá. Odborníci to obvykle dávají do souvislosti s nezdravým životním stylem a upozorňují, že každý může udělat hodně pro to, aby neonemocněl.
Široce využívaná potravina
Vědci věnují mnoho času výzkumům, na základě kterých zjišťují, jaké potraviny mohou být z tohoto hlediska škodlivé a způsobovat růst nádorových buněk.
Bohužel se ukázalo, že i jedna velmi oblíbená a široce používaná potravina má neblahé důsledky. Jde o bílou mouku, která se běžně vyskytuje v chlebu, pečivu a dalších každodenních pokrmech. “Jednou z nejběžnějších surovin, u kterých se ukázala spojitost s rakovinou, je zpracovaná bílá mouka,” uvedl lékař Hussain Abdeh pro server Express.
Zpracované potraviny jako problém
Důvody jsou přitom poměrně jednoduché. U mouky dochází k procesu bělení nejrůznějšími chemikáliemi, mezi nimiž nechybí ani oxid chloričitý. Cílem je jediné: propůjčit mouce typicky bílou barvu. Tyto chemikálie přitom mohou být rakovinotvorné.
Aby toho nebylo málo, obsahuje mouka také značné množství sacharidů. Jde o potravinu s vysokým glykemickým indexem, po jejíž konzumaci dochází k rychlému nárůstu krevního cukru v krvi. Zároveň sacharidy organismus zatěžují a podporují tvorbu zánětů.
Jde o další ukázku toho, že zpracované potraviny jsou metla lidstva a jedním z původců mnoha civilizačních chorob. Pokud chcete jejich rizika omezit, měli byste také omezit konzumaci bílé mouky.
Foto: Shutterstock