Citron je známý a oblíbený především pro svou kyselou chuť a velké množství vitamínu C. Většina z nás ho používá do čaje nebo jako doplněk do čisté vody. Vhodný je také jako ochucovadlo do salátů nebo jako džus, který můžete přisladit medem či cukrem. Citron má bezpochyby velký vliv na naše zdraví. Zkuste si ho připravit na různé způsoby a objevte, jak tím svému zdraví prospějete.
Zdroj vitamínu C
Hledáte-li citrus, který obsahuje nejvíce vitamínu C, našli jste ho. Díky velkému obsahu tohoto vitamínu snižuje citron únavu a stres. Ve chvíli, kdy je tělo vystaveno stresu, klesá v něm i množství vitamínu C, který mu je třeba opětovně dodat. Abychom dokázali udržet jeho dostatek, je doporučováno užívat 110 mg/den. Citron je schopen pokrýt 29 mg/100mg. Navíc je skvělým zdrojem vitamínu B9 a draslíku blahodárně působícího na náš nervový systém.
Zásaditý citrus
Navzdory své chuti se citron řadí mezi zásadité potraviny. Ve chvíli, kdy pronikne do žaludku, pomáhá udržovat ideální pH. Pokud máte rádi mléčné produkty, rafinované cukry, lepek, maso nebo průmyslově zpracovávané produkty, nezapomeňte to svému zažívání kompenzovat. Citron vám k tomu dopomůže. Přidáte-li ho do zálivky na zelený salát, podpoříte tím ještě více jeho pozitivní vliv.
Dokonalá pleť
Díky velkému obsahu vitamínů a minerálů udržuje jeho pravidelná konzumace zářivou a vyživenou pokožku. Tu si nadále dokážete udržet, protože se bude snižovat zarudnutí, ucpané póry a další nedokonalosti.
Citron je vhodné přijímat nejen jako nápoj, ale můžete si z něj vyrobit i domácí pleťovou masku, která váš obličej účinně hydratuje. Vaše pleť bude zářit. Připravte si masku, která stahuje póry. Smíchejte jednu čajovou lžičku citronové šťávy a lžičku medu. Rozetřete na obličeji a nechte deset minut působit. Poté smyjte vlažnou vodou.
Ledový citron
Možná jste zvyklí pít pouze citronovou šťávu. Tentokrát to zkuste jinak. Celý citron vložte na den do mrazáku. Po vyjmutí nastrouhejte jeho kůru. Tu můžete přidávat do různých pokrmů. Je ideálním dochucovadlem do jogurtů, salátových zálivek, zeleného čaje nebo ovoce. Přirozené aroma jídla příjemně dochutí, navíc bude obsahovat velké množství vitaminu C, jehož je v kůře citronu více než v jeho šťávě. Nezapomeňte sáhnout po bio citronu, jehož kůra není chemicky ošetřována.
Čerstvý citronový džus
Ve chvíli, kdy se rozhodnete připravit k snídani čerstvě vymačkaný citronový džus. Buďte opatrní. I když díky němu nabudíte svůj organismus a napěchujete tělo vitamínem C, jsou mezi námi jedinci, kteří jsou na toto ovoce citliví. Sáhněte raději po vlažné vodě s citronem, která nastartuje nejen vaše trávení. Pití citronové vody po ránu vyčistí i vaše játra a eliminuje toxiny. Vymačkejte půlku citronu a nalijte jí do sklenice s vlažnou vodou. Tento nápoj pijte nalačno po malých doušcích asi 30 minut před snídaní.
Foto: Shutterstock, zdroj: La vie naturelle
Citron je skvělý, miluji ho, ale pri každodenní konzumaci vám zničí zubni sklovinu a vaše zuby budou citlivé na teple a studené pochutiny.