Udělejte si ty nejlepší topinky. Šéfkuchař poradil trik, aby byly mnohem zdravější

Topinky jsou považovány za velký gurmánský hřích, jakkoliv představují důležitou součást české kuchyně. Například takový tatarák se bez nich jen těžko obejde. Pravdou ale je, že běžným způsobem připravené topinky jsou doslova nasáknuté olejem a představují velkou zátěž pro trávení a také významnou kalorickou bombu.

Výhodou topinek je skutečnost, že jde o velmi jednoduché jídlo. Vlastně taková znouzectnost. Když už doma nemáte nic jiného, sáhnete po starém chlebu a za chvíli je hotovo pohoštění pro návštěvu. Pravdou ale je, že jakkoliv jsou topinky jednoduchým pokrmem, určitých zásad byste se při jejich přípravě měli držet. Potom z nich skutečně můžete mít skvělý zážitek.

Nemusí být na pánvi

Dnes už je na pováženou připravovat topinky v hromadě přepáleného oleje. Studie nám říkají, že tím si přímo poškozujeme zdraví. Ovšem existuje i jiný, mnohem šetrnější způsob přípravy topinek. Potřebovat k němu budete troubu.

V troubě kusy chleba rozmístěte rovnoměrně, aby se všechny náležitě propekly. Ušetříte si tak otravné prohazování na pánvi, které při větším množství topinek dá docela zabrat. Obejdete se zároveň bez velkého množství oleje.

Troubu je třeba náležitě rozehřát, a to přibližně na 250 stupňů. Nakrájejte si chléb na rovnoměrné plátky, které pak rozkrojte na půlky. Ty pak rozmístíte na plech pokrytý pečícím papírem. Není od věci chléb zlehka pokapat či potřít olejem. Pakliže ale chcete tu nejzdravější alternativu, obejdete se bez něj zcela. Ideální je vyzkoušet si různé způsoby přípravy v troubě, kdy brzy pochopíte, jak vám topinky chutnají nejvíce.

Foto: Shutterstock

Jak topinky vylepšit

Jakmile topinky vyndáte z trouby, přichází čas na jejich vylepšování, u kterého se meze nekladou. Tradiční úpravou je například spousta česneku, ale rozumí si také s pomazánkou.

Zkuste ale třeba následující. Ještě než dáte topinky péct, rozpusťte si trochu másla. To pak smíchejte se špetkou soli a pěti stroužky prolisovaného česneku. Potřete chleby touto směsí a následně ještě posypejte balkánským sýrem. Pak dejte péct.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Jitka
Jitka
2 let

Stačí dát do topinkovače bez oleje. Úplná laskomina.