Kuře na paprice je považováno za český pokrm, originálně však pochází z Maďarska. Jde o jídlo chutné, na přípravu relativně nenáročné a ideální v kombinaci s knedlíkem, těstovinami, bramborovými noky nebo třeba i rýží. Pokud jste se doposud setkali se složitými recepty, které vás od kuřete na paprice odradily, vyzkoušejte ten náš. Za hodinku máte na stole vynikající oběd, který ocení celá rodina.
Ingredience:
- ½ kg kuřecích stehen
- 1 velká cibule
- 1 vrchovatá lžíce mleté červené papriky
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce hladké mouky
- 500 ml vody
- sůl a pepř
- olej
Proč nepoužít kuřecí prsa? Protože stehna nebo stehenní řízky dodají omáčce více chuti. Smetanu také raději volte 30%.
Postup
Kuřecí maso omyjeme teplou vodou a osušíme. V hrnci si rozehřejeme olej a orestujeme na něm najemno nakrájenou cibuli. Přidáme kuřecí stehna, která z každé strany lehce osmažíme. Zaprášíme červenou paprikou a rychle zalijeme vodou, aby nezhořkla. Osolíme, opepříme, ztlumíme plamen a necháme pod pokličkou dusit, dokud maso nebude měkké, přibližně 45 minut.
Maso vyndáme z hrnce a dokončíme omáčku. Nalijeme do ní polovinu smetany, případně ještě vodu a přivedeme k varu. Ve skleničce si rozmícháme mouku se zbytkem smetany a dvěma lžícemi omáčky. Směs přiléváme za stálého míchání do hrnce, než dosáhneme ideální hustoty. Omáčku místo vařečky mícháme raději metličkou, aby nevznikaly hrudky. Nakonec můžeme ještě rozmixovat tyčovým mixérem. Maso obereme a vrátíme zpátky do omáčky. Omáčku ochutnáme, a ještě dochutíme podle potřeby.
Foto: Shutterstock
To jo Polreich používá vodu s moukou na zahuštění.. Já zapomněl. 😄