Začínáte s pečením chleba? Tento recept si rozhodně oblíbíte. Je snadný a vhodný i pro naprosté začátečníky. Jdeme na vynikající překládaný chléb.
Jen překládání, nic víc
Pro snadný recept budete potřebovat jen trochu času. Nebojte se, můžete se věnovat svým běžným činnostem. Pouze jednou za čas těsto přeložíte a poté se opět budete věnovat svým aktivitám. Překlad trvá něco přes minutu, takže se nebojte, že by vám tato aktivita zasahovala do vašeho harmonogramu. Budeme tvořit z rozkvašené mouky. Vše si vysvětlíme, nebojte.
Jako první budeme tvořit rozkvas
Rozkvašenou mouku použijeme jako základ pro náš chleba. Budete potřebovat 20 gramů kvásku z lednice, 70 gramů žitné mouky, 70 gramů vody a dobrou náladu. Vše smíchejte a nechejte v teplé kuchyni rozkvasit. To trvá asi 8 hodin. Stačí tedy večer nachystat a nechat do rána.
Nyní se vrhneme na přípravu těsta
Je načase si nachystat chlebové těsto. Pro to budeme potřebovat všechen rozkvas, který smícháme s půl kilem chlebové mouky nebo libovolné směsi na pečení chleba. Následně dodáme do těsta 400 mililitrů vody a plnou lžičku melasy. Přidáme lžičku kmínu, 11 gramů soli, a také třeba hrst nějakých dobrých semínek k zobání. Těsto dobře propracujte a následně je přemístěte do mísy, kterou jste si vytřeli olejem.
Překládáme a překládáme
Po tři čtvrtě hodině kynutí budeme poprvé těsto překládat. Prostě je vytaháme za uši. Následně zase uložíme do mísy, aby mohlo volně kynout. A po další tři čtvrtě hodině opět taháme za uši. Výsledek je pět hodin kynutí chleba. Poté těsto opět přeložte a dobře začistěte. Posypte je moukou a vložte do ošatky na chleba.
Aby chléb nevysychal, hodí se jej uložit do plastového boxu s víkem. Tam bude spokojeně kynout a udrží si své mikroklima. Po třech hodinách již zvětší svůj objem o dvě třetiny. Nyní můžeme péci.
Vršek těsta nařežte a pečte v litinovém pekáči.
Vlastní pečení
Zhruba 1/2 až ¾ hodiny před tím, než vykynutý chlév vložíte do trouby, zapněte ji na 250 – 270 °C a vložte i celý litinový hrnec k nahřátí.
Chleba vložte do předehřáté trouby a pečte 20 minut na 250°C. Na dalších 10 minut snižte teplotu na 220°C.
Nyní hrnec odkryjte a dopékejte přibližně dalších 10 minut na 180 °C – dle požadované barvy chleba.
Upečený chleba položte na drátěnou podložku tak, aby mohl odspodu větrat a nezapařil se.
Foto: Shutterstock