Ačkoliv to na první pohled nemusí být jasné, nejedná se o ovoce, ale o tropickou zeleninu. Tropické ovoce a zelenina se u nás pěstuje čím dál častěji. Dostaneme se tedy k mnoha chutným plodinám, které mohou obohatit náš jídelníček. Pokud si je navíc můžete vypěstovat sami, je to jen bonus navíc.
Rohatá okurka se zajímavou chutí
Ačkoliv pochází z Afriky, velmi se rozšířilo a nyní můžeme kiwano najít i na Novém Zélandu, v Itálii, Portugalsku nebo Chile, a dokonce si ho můžete vypěstovat i sami doma. Má více názvů, běžně ho můžete najít jako rohatou okurku nebo rohatý meloun. Má oranžovou slupku se špičatými ostny a zvláštní chuť. Připomíná kombinaci okurky a kiwi, nebo banánu. Je nasládlé a jistě stojí za ochutnání. Pokud si ho budete kupovat na vyzkoušení, zkuste před nákupem lehce zmáčknout – pokud je tvrdé, nebo není jasně oranžové, je nezralé. Můžete ho buď nechat dozrát doma, nebo vybrat zralejší kus. Zralé kiwano skladujte při pokojové teplotě a snězte ho co nejdřív, nevydrží dlouho. Kromě chuti obsahuje i velké množství vitamínu C, vitamín A, železo, draslík a hořčík.
Můžete si ho vypěstovat i doma
Výběr exotických rostlin je dnes velký a není problém sehnat semínka ze zahradnictví, ale můžete si je zkusit i vybrat přímo z plodu. Ideální doba výsevu je v březnu. Stačí je ponořit do vlažné vody, nechat den až dva odstát a pak vysít klasicky do substrátu. Ideální k jeho pěstování je skleník, ale dá se pěstovat i na zahradě. Pokud mu dopřejete lehkou zeminu a dostatek živin, dočkáte se vlastních plodů.
Jak kiwano konzumovat
Ideální způsob konzumace je jako u kiwi. Rozříznout na dvě poloviny a vydlabávat lžičkou. Semínka jsou jedlá. Dá se ale použít v kuchyni i jinak, můžete ho přidat do ovocného salátu nebo z něj připravit salsu například ke grilovanému masu. V některých sladkých pokrmech může nahradit kiwi. Jde o univerzální zeleninu, kterou si jistě oblíbíte.
Foto: Shutterstock, zdroj: Balconygardenweb