Domácí vepřovka ve sklenici. Rychlé pohoštění pro nečekanou návštěvu chutná úžasně

Zavařené vepřové maso můžete stále vidět v obchodech. Není ale nad to, zkusit si ho připravit sami doma! Není to tak složité a budete mít připravené rychlé občerstvení pro každou příležitost nebo základ večeře. Pro plnohodnotný oběd stačí uvařit pár brambor a v případě večeře postačí jen chléb s kyselou okurkou. Jak na to?

Co budete potřebovat?  

Kromě níže uvedených ingrediencí se vám bude hodit zavařovací hrnec, zavařovací sklenice, prkénko, ostrý nůž a mísa nebo škopek na maso.

Ingredience:

  • Vepřové maso
  • Vepřová kůže
  • Sůl
  • Kmín

Typ masa je na vás, ale ideální je krkovice, můžete i zkombinovat plec a bůček. Pokud je na bůčku i kůže, máte o starost méně. Množství je také na vás – záleží na tom, kolik sklenic budete chtít zavařit. Do jedné velké 720 ml sklenice se vejde asi 500 g masa. Na 1 kg masa je potřeba asi 10 g soli a ½ lžičky kmínu.

Foto: Shutterstock

Jak na to?

Maso nakrájejte na kostky. Ve velké nádobě ho prosolte, přidejte kmín a promíchejte. Vložte ho do vymytých sklenic a trochu zmáčkněte. Nechte asi 2–3 cm místa od okraje hrdla. Nepřidávejte žádnou vodu! Je ještě jeden způsob, jak ho můžete připravit. Na dno sklenic dáte kávovou lžičku soli a na to vepřovou kůži. Pak vložíte maso, a nakonec nasypete kmín. Opět nepřidávejte žádnou vodu. Tento způsob přípravy aplikujte pouze pokud máte typické 720 ml velké sklenice.

Pokud mají odlišnou velikost nebo si nejste jisti, vždy je lepší maso předem promíchat se solí a kmínem. Když máte hotovo, hrdla sklenic otřete navlhčenou utěrkou. Pokaždé nechte asi 3 cm volné místo pod okrajem. Nasaďte víčka a sklenice uzavřete. Vložte je do zavařovacího hrnce a nalijte do něj vodu, asi do ½ až ¾ sklenic. U velkých sklenic o objemu 720 ml sterilizujte 2,5 hodiny a u malých 370 ml asi 2 hodiny. Za 24 až 48 doni proveďte druhou sterilizaci, asi 1,5 hodiny. Voda musí být po celou dobu v mírném varu. Pak už zbývá jen uložit zavařené maso do chladu, kde vydrží i rok.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments