Většina klasických receptů zahušťuje omáčky nebo polévky moukou s vodou. To ale není úplně nejzdravější varianta. Mouka totiž jídlu přidá sacharidy, lepek a kalorie. Naštěstí existují o trochu zdravější varianty. Zajímá vás, které to jsou?
Brambory
Brambory obsahují škrob, díky kterému dosáhneme hladké, husté konzistence. Uvařte brambory, nechejte je trochu vychladnout, rozmixujte je a těsně před dovařením vmíchejte do jídla, které potřebujete zahustit. Použít můžete také zbylou bramborovou kaši.
Zelenina
Naše prababičky dokázaly skvěle pracovat se zeleninou. Pokud se bojíte, že přidáním zeleniny změníte chuť, vyzkoušejte tento trik. Až dovaříte příště vývar, část zeleniny si oddělte, rozmixujte, vložte do tvořítek na led a zamrazte. Až pak budete potřebovat zahustit, stačí sáhnout do mrazáku.
Smetana nebo jogurt
Polévku nebo omáčku můžete zahustit také 30% smetanou nebo dokonce i lžící jogurtu. Jogurt však do hrnce přijdete, až jídlo dovaříte.
Obiloviny
Jáhly, quinoa, ovesné vločky. Nasáknou tekutiny, přitom nezmění výslednou chuť. Pokud ovšem chcete omáčku dokonale jemnou, musíte rozmixovat dohladka.
Luštěniny
Vyzkoušet můžete také luštěniny. Například červená čočka, která nevyžaduje dlouhé vaření, se skvěle hodí do některých polévek.
Škrob Kuzu
A pro některé možná novinka na konec. Škrob kuzu na rozdíl od kukuřičného nebo bramborového škrobu nezpůsobí zřídnutí omáčky při jejím ohřívání, proto je ideálním tipem na dokonalé zahuštění. Kuzu se získává z kořene japonského keře vinné révy a je naprosto univerzální, můžete s ním zahustit jak polévky a omáčky, tak i sladká jídla. Dokonce má léčivé účinky.
Takže až se na vás příště bude z receptu smát „přidejte mouku s vodou“, nebojte se experimentovat a vyzkoušet něco nového.
Foto: Shutterstock, zdroj: Bbcgoodfoodcom
😀 😀 😀
Aha. Takže brambory, luštěniny a vločky – to všechno neobsahuje sacharidy a nejsou to kalorické potraviny a smetana, ta už vůbec není kalorická hmmm…
Zrovna brambory a luštěniny změní chuť omáčky.
Pokud se neživíte omáčkami denně, tak vám těch pár lžic mouky neublíží.