Avokádo se v posledních letech těší veliké oblibě. Není divu, protože je jak chutné, tak zdravé. Navíc má velice všestranné využití. Můžete si z něj namíchat mexickou salsu zvanou guacamole, přidat ho do salátů a nejrůznějších pomazánek nebo do vydatného smoothie. V následujícím článku vám poradíme, jak jej jednoduše nakrájet, abyste si usnadnili práci.
Exotické ovoce, které prospívá zdraví
Avokádo je vynikajícím zdrojem vlákniny, bílkovin, vitamínů i minerálních látek. Najdete v něm také takzvané zdravé tuky, po jejichž konzumaci se nemusíte bát o štíhlou linii. Mezi benefity tohoto vynikajícího ovoce patří snižování cholesterolu, antioxidační účinky nebo posílení imunitního systému.
Nebojte se tedy zařadit avokádo do svého jídelníčku. Že jste s ním ještě nikdy nepracovali? Nevadí. Ukážeme vám, jak jej nejlépe nakrájet na úhledné kostky, které si pak můžete přidat třeba do salátu.
Čtyři metody, různá náročnost
Redaktoři webu „Kitchn“ provedli následující test, v němž vyzkoušeli čtyři nejběžnější způsoby krájení avokáda. Žádná z nich přitom nezabrala déle než pět minut. K jakým výsledkům se dobrali?
Nejlepší hodnocení obdržel následující způsob – nejprve avokádo rozpůlit, poté oloupat a nakonec nakrájet. Zatímco samotné loupání jde trochu ztuha, vnitřek avokáda si následně můžete nakrájet přesně podle vašich představ.
Na druhém místě se umístila metoda, která navrhuje nakrájet avokádo na čtvrtky. To umožňuje snazší odstranění slupky, aniž byste zároveň přišli o cenný vnitřek. Nevýhodou je, že vám práce bude trvat o něco déle.
O něco horší hodnocení obdržel způsob, který navrhuje avokádo nejprve rozpůlit a poté nakrájet na kostičky ještě ve slupce. Ty nakonec vydlabete ven lžící. Postup je snadný, ale hrozí, že se během krájení snáz poraníte. Také vám může ve slupce zbýt zbytečně mnoho avokádového vnitřku, který přijde vniveč.
Nejméně vhodnou variantou je avokádo nejprve rozpůlit a poté uvolnit slupku od vnitřku pomocí dlouhé lžičky. Následně avokádo krájíte stále ještě ve slupce za pomoci špičky nože. Teprve potom kostičky lžičkou vydlabete. Tato metoda je nejnáročnější. Můžete se velice snadno poranit a navíc vám na slupce zůstane příliš mnoho zeleného avokáda, na kterém si tím pádem nemůžete pochutnat. Raději proto volte některý z jednodušších způsobů popsaných výše.
Foto: Shutterstock, zdroj: Thekitchn
Je mi jedno, jak se ten blivajz krájí.
Možná je to zdravé, ale chutné to není – aspoň pro mně ne.