Kupujete listové těsto, nebo si ho připravujete doma? V našich zeměpisných šířkách se tak tak nějak stalo zvykem, že listové těsto se nejčastěji kupuje hotové. Je to možná kvůli jeho náročnější přípravě, možná kvůli tomu, že se listové těsto dá dobře dlouhodobě skladovat a recepty s ním jsou tak velmi rychle hotové.
Oblíbené listové těsto
Listové těsto nejčastěji používáme na štrúdly či záviny a jeho velkou výhodou je, že ho můžeme zamrazit a použít, kdykoli se nám to zrovna hodí. Patří mezi křehká těsta, která udělají z dezertu tu skutečnou pochoutku a nejsou zrovna hutné.
Sladké i slané pokrmy z listového těsta jsou vhodné ke snídani, svačině na cestu nebo i k večeři.
Běžně listové těsto kupujeme, ale kdo jednou ochutnal domácí, nebude už se k tomu kupovanému chtít vracet. To domácí, udělané s péčí a z kvalitních surovin je totiž opravdu pokrm pro bohy. Vyzkoušíte ho?
Jak připravit klasické listové těsto
Budeme potřebovat 200 g hladké mouky, 125 ml studené vody, špetku soli a 150 g másla. Sůl přidáme do vody a pak mouku smícháme s vodou a vypracujeme hladké těsto. Těsto vyválíme a do jeho středu naskládáme máslo nakrájené na plátky. Okraje přehneme dovnitř a těsto přeložíme natřikrát. Znovu rozválíme. Těsto otočíme, znovu přeložíme a vyválíme a znovu překládáme. Poté opět přeložíme a uložíme na 20 minut do chladničky.
Celý proces po dvaceti minutách opakujeme, a to dvakrát až čtyřikrát. Díky tomu bude těsto tvořit jednotlivé lístky, podle nichž získalo těsto svůj název.
Jednodušší varianta přípravy
Trendem je složité recepty zjednodušovat, a tak vznikla i možnost, jak vytvořit listové těsto rychleji. Zkrátka smícháme mouku, vodu a máslo a vytvarujeme těsto, které následně vyválíme a rovnou použijeme. V takovém případě, ale nezískáme tolik požadované lístky, které činí z toho těsta jedinečnou pochoutku.
Foto: Shutterstock