Řízky neodmyslitelně patří do české kuchyně. Vepřové nebo kuřecí řízky jsou klasikou, která bývá připravována jako sváteční oběd. Klasické řízky v trojobalu zná ais každý, ale zkoušeli jste je připravovat i jinak a nedělní oběd ozvláštnit?
Vyzkoušejte něco nového
Za klasiku je považován trojobal – mouka, vejce, strouhanka a smažení v oleji. Je mnoho způsobů, jak řízky vylepšit nebo změnit recepturu, můžete je obalovat v kukuřičných lupíncích nebo kokosu, nebo je před obalováním naložit do marinády. Chutné jsou například i řízky naruby. Ty se obalují nejprve ve strouhance a až potom ve vajíčku. Můžeme vám ale nabídnout jeden recept, který nezná každý a je to škoda. Zkuste si připravit cikánský řízek.
Recept
Ingredience:
- 400 g masa (kuřecí nebo vepřové)
- 4 vejce
- 4 cibule
- 4 lžíce bramborového škrobu
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička sladké papriky
- ½ lžičky kari koření
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
- Olej
Jak na to?
- Nejprve nakrájíme maso na malé nudličky. Připravíme si velkou mísu, přendáme do ní maso a cibuli nakrájenou na měsíčky, přidáme vejce, bramborový škrob a koření. Vše promícháme a necháme 30 minut odpočívat.
- Připravíme si pánev. Rozehřejeme na ní olej. Vezmeme si malou naběračku nebo lžíci a klademe na pánev masovou směs tak, aby vytvořila malé placičky. Smažíme z obou stran dozlatova. Řízečky jsou připravené a teď už zbývá jen vybrat správnou přílohu – ideální jsou brambory nebo bramborová kaše.
Vyzkoušejte prezidentské řízky
Vyzkoušet můžete i prezidentské řízky. To jsou řízky zapečené v troubě, přikryté salámem, cibulí, osolené a posypané mletou paprikou. Vedle v misce smícháme nastrouhaný eidam a vejce a maso směsí zalijeme. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 20 – 30 minut. Jako příloha se opět ideální hodí brambory nebo bramborová kaše.
Foto: Shutterstock