Játrové knedlíčky, jak je dělá Pohlreich. Obyčejný vývar posunou na michelinskou úroveň

Polévka je grunt-stará pravda, která pořád platí. Silný vývar, hovězí nebo drůbeží, můžeme obohatit játrovými knedlíčky, ovoněné česnekem a majoránkou, a povýšit ho tak na vyšší level. Těžko by se hledal jiný, zdravý recept, který mají rádi děti i dospělí, zkrátka všichni napříč různými generacemi. A není divu, když je tak dobrá.

Polévku zvládne i začátečník, musí se ale dát pozor na správný poměr jater a mouky. Co nám radí uznávaný šéfkuchař Zdeněk Pohlreich?

Seznam ingrediencí

  • miska drůbežích jater
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • strouhanka
  • hladká mouka
  • sůl, pepř, majoránka
Foto: Shutterstock

Postup 

Misku drůbežích jater očistěte. Kdo to nikdy nedělal, jednoduše vykrojte a seškrabte žilky, tuk a další části, které se vám nebudou líbit. Na to je dejte do cedníku a omyjte pod tekoucí vodou. Následně je rozmixujte na kaši. Osolte, opepřete, přidejte cca lžičku majoránky a utřený česnek.

Nakrájejte cibuli najemno a opečte na oleji do zlatova, ideálně ji nechte trochu zkaramelizovat. Zlepší se tím její chuť a zeslábne štiplavost. Poté cibuli přimíchejte k játrům.

Dále přidejte 1 vejce a podle potřeby zahustěte strouhankou. Přidejte i trochu hladké mouky tak, aby směs byla dostatečně hustá, protože z ní budete dělat kuličky.

S moukou opatrně. Pokud se to s ní přežene, knedlíčky nebudou chutnat dobře a mohou být tvrdé. Strouhanky se ale už tolik bát nemusíte. Co se týče vajíček, jedno vajíčko na misku jater může být až moc. Proto si ho můžete rozmíchat v mističce a k játrové směsi přimíchat jen polovinu.  

Pořádně vše promíchejte a můžete začít tvarovat kuličky. Knedlíčky během vaření hodně nabydou, proto kuličky dělejte spíše menší, než jak je chcete mít. Většinou se dávají vařit přímo do polévky, ale někdo si je radši nabírá sám z misky. Nevýhodou této zavářky je, že vám vývar neškodně zabarví a zakalí. Můžete je tedy uvařit i ve vodě v kastrůlku vedle.

Foto: Shutterstock

Autor: Martina Hokszová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments