Masová roláda v sobě kombinuje chuť šťavnatého masa a ingrediencí, které můžete různě kombinovat. Základem je výběr ideálního masa, které je na rolování vhodné. Zbavte se neustálého vymýšlení nových jídel a vsaďte na klasiku s různými obměnami náplně. Nebojte se změnit oblíbenou přílohu. Vhodné jsou brambory, krokety, hranolky, ale volit můžete i z dalších.
Jak správně připravit roládu
Vezměte si větší kousek masa a nechte ho asi půl hodiny v pokojové teplotě, aby před zpracováním povolilo. Rozpulte maso na dvě části, nedořezávejte až do konce, ponechte na okraji jeden centimetr. Poté maso otočte a postupujte se zbytkem stejně, dokud nezískáte snadno plnitelný plát masa. Osolte ho a opepřete. Plňte zvolenou nádivkou. Rolujte maso a svažte potravinovým provázkem.
Jaké maso vybrat
Skoro všechny druhy masa jsou vhodné na pečení rolády. Vybírejte hlavně podle vaší chuti a šťavnatosti. Volit můžete hovězí, vepřové, telecí, krůtí nebo kuřecí. Nebojte se ani jejich kombinace. Roládu můžete připravit v troubě nebo ve velkém hrnci. Chcete-li se přesvědčit, jestli je maso dostatečně pečené, zapíchněte do masa teploměr, měl by ukazovat 70° C. Pokud nemáte k dispozici teploměr, použijte vidličku a podívejte se na šťávu, která z něj vyteče. Pokud je růžové, ještě není hotová.
Ideální náplň
Kromě druhu masa je pro přípravu klíčová jeho náplň. Zajistí, že výsledek bude chutný a šťavnatý. Náplň tedy pečlivě volte, ale nebojte se experimentovat. Zajímavou chuť jí dodají houby, sýr, nebo pikantní ingredience. Připravte si doma roládu se sušenými rajčaty nebo s houbovou náplní a kapiemi.
Roláda s houbovou náplní a kapiemi
- 6-8 středně velkých hub (ideálně žampiony)
- 2 lžíce másla
- 1 lžíci sterilovaného hrášku
- 2 až 3 naložené papriky
- 150 g anglické slaniny
- sůl a pepř
Připravte si maso. Houby očistěte, nakrájejte na malé kostičky a orestujte na másle. Vmíchejte hrášek. Nechte směs na chvíli odležet. Na maso klaďte naloženou papriku a rozvrstvěte směs s hráškem. Zabalte roládu a převažte provázkem, obalte v plátcích slaniny. Vložte do pekáče a podlijte. Pečte na 170° C. Prvních třicet minut ji nechte přikrytou, následně ji odkryjte a přibližně dalších třicet minut pečte.
Roláda se sušenými rajčaty
- 1 lžička tymiánu a estragonu
- 2 lžíce kozího sýra
- 80 g sušených rajčat nakrájených na malé kousky
- 100 g nakrájeného pórku
- 2 lžíce olivového oleje
- 30 g piniových oříšků
Maso naklepejte a z obou stran posypte kořením. Jednu stranu masa potřete kozím sýrem. Na olivovém oleji orestujte sušená rajčata, pórek a piniové oříšky. Směs klaďte na maso, zabalte a ovažte provázkem. Vložte maso do pekáčku a potřete olejem. Pečte na 180° C, v případě, že použijete kuřecí maso, které je pro tuto roládu nejvhodnější, postačí 25 minut.
Foto: Shutterstock, zdroj: Femmes d aujourd hui